Darko Savić, kajakaš Vrbasa, za Glas Srpske: Daću posljednji atom snage za plasman u Rio

Danijel Radujković
Darko Savić, kajakaš Vrbasa, za Glas Srpske: Daću posljednji atom snage za plasman u Rio

Predstojeća godina mogla bi biti prekretnica u karijeri kajakaša Vrbasa iz Banjaluke Darka Savića, koji se nada da bi u 2016. mogao doći do medalje na Svjetskom prvenstvu, ali i plasirati se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Već nekoliko godina Savić je dominantan u BiH, ali sve bolje rezultate postiže i na najvećim svjetskim takmičenjima. Sa nepunih 25 godina ovaj Banjalučanin bi mogao doći do izvanrednih rezultata i zbog toga je već odavno krenuo sa pripremama za godinu koja bi mogla promijeniti njegov život.

* GLAS: Niste imali veću pauzu između sezona i već odavno ste na pripremama. Kako je do sada sve proteklo?

SAVIĆ: Od oktobra se već spremam za novu sezonu. Bio sam na visinskim pripremama, a radio sam sa hrvatskom reprezentacijom. Zimi radimo skijaško trčanje, koje je jako dobro za kondicionu pripremu, a ima porketa koji su slični zaveslajima u kajaku. Radim dosta u teretani, išao sam jednu sedmicu na more, uskoro bi trebalo na još jednu.

* GLAS: Kakav je plan za nastavak priprema?

SAVIĆ: Planiram da odem u Francusku. Dogovaram se sa drugarima iz ostalih selekcija iz regiona da odemo u Po na vještačku stazu, gdje će biti održan Svjetski kup. Želimo da odemo ranije da se pripremimo. Idemo svi zajedno prvenstveno iz finansijskih razloga, jer se staza plaća po satu. Tako bismo se dobro spremili za to takmičenje, gdje će spust i slalom biti spojeni, prva vožnja će biti u jednoj, a druga u drugoj disciplini. Prema najavama, takmičenje će biti dobro medijski ispraćeno, prenosiće ga i Eurosport i doći će dosta jakih takmičara.

* GLAS: Ove godine Vas očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre. Da li vjerujete da možete do Rio de Žaneira i šta bi za Vas značio plasman u Brazil?

SAVIĆ: Prvenstvo će biti održano u Slovačkoj 15. maja, a Evropi su ostala još dva mjesta i prva dvojica iz zemalja koje već nisu izborile plasman ići će u Rio. Treniram naporno, nadam se da će biti finansija da odem na pripreme tamo. Svi se trudimo da obezbijedimo sredstva, klub, sponzori i ja. Ostali takmičari po nekoliko puta odu na stazu prije priprema i dobro se spreme, a nadam se da ću i ja tako moći, onda su šanse podjednake. Plasman u Rio bi bio ostvarenje sna. Kada sam sa devet godina počeo trenirati želio sam da odem na Igre. Kod nas je malo teže ostvariti plasman zbog finansija, ne možemo planirati pripreme i logistiku. Međutim, već pet godina sam tu negdje pri samom vrhu i bez obzira na sve probleme, daću posljednji atom snage i nadam se da ću ostvariti rezultat.

* GLAS: Nakon toga na red dolazi Svjetsko prvenstvo, koje je na programu 1. juna u Banjaluci. Kakve su ambicije na tom takmičenju?

SAVIĆ: Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Banjaluci bio sam peti, ali sada želim više, želim medalju. Već imam isplanirane treninge, pripreme, nadam se da bih mogao doći do medalje. Ne razmišljam o nekom sedmom ili desetom mjestu, to me uopšte ne interesuje. Na ovoj stazi sam svaki dan, tu je moja prednost i to mi dosta znači. Došao sam do takvog nivoa da mogu tempirati formu za to takmičenje i nadam se najboljem.

* GLAS: Sada ste u vjerovatno najboljim godinama i Vama bi ova sezona mogla biti prekretnica u karijeri?

SAVIĆ: Baš sam o tome razmišljao i kada bi mi se stvari poklopile, mogao bih dosta postići. Kod nas je teško imati dugu sportsku karijeru. Dok si mlađi možeš da spavaš po šatorima, da jedeš slabiju hranu, ali što sam stariji i bolji, to iziskuje više sredstava. Kada bih otišao na Igre, mislim da bih postao puno kvalitetniji, to bi bila baš bomba, iako moj sport nije toliko popularan. Moje je samo da radim, da se nametnem i sve će doći na svoje mjesto. Nadam se da bi ova godina mogla biti prekretnica u mojoj karijeri.

Četiri puta među najboljima u Srpskoj

Savić je četiri puta bio među deset najboljih sportista Republike Srpske u tradicionalnom izboru koji organizuje "Glas Srpske". Sve je počelo 2010. godine kada je bio sedmi, dvije godine kasnije je došao na treće mjesto, a 2013. je završio kao osmi. Na prošlom izboru je bio peti, a eventualnim dobrim rezultatima u 2016. godini ponovo bi mogao među deset izabranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana