Дарко Савић, кајакаш Врбаса, за Глас Српске: Даћу посљедњи атом снаге за пласман у Рио

Данијел Радујковић
Дарко Савић, кајакаш Врбаса, за Глас Српске: Даћу посљедњи атом снаге за пласман у Рио

Предстојећа година могла би бити прекретница у каријери кајакаша Врбаса из Бањалуке Дарка Савића, који се нада да би у 2016. могао доћи до медаље на Свјетском првенству, али и пласирати се на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Већ неколико година Савић је доминантан у БиХ, али све боље резултате постиже и на највећим свјетским такмичењима. Са непуних 25 година овај Бањалучанин би могао доћи до изванредних резултата и због тога је већ одавно кренуо са припремама за годину која би могла промијенити његов живот.

* ГЛАС: Нисте имали већу паузу између сезона и већ одавно сте на припремама. Како је до сада све протекло?

САВИЋ: Од октобра се већ спремам за нову сезону. Био сам на висинским припремама, а радио сам са хрватском репрезентацијом. Зими радимо скијашко трчање, које је јако добро за кондициону припрему, а има поркета који су слични завеслајима у кајаку. Радим доста у теретани, ишао сам једну седмицу на море, ускоро би требало на још једну.

* ГЛАС: Какав је план за наставак припрема?

САВИЋ: Планирам да одем у Француску. Договарам се са другарима из осталих селекција из региона да одемо у По на вјештачку стазу, гдје ће бити одржан Свјетски куп. Желимо да одемо раније да се припремимо. Идемо сви заједно првенствено из финансијских разлога, јер се стаза плаћа по сату. Тако бисмо се добро спремили за то такмичење, гдје ће спуст и слалом бити спојени, прва вожња ће бити у једној, а друга у другој дисциплини. Према најавама, такмичење ће бити добро медијски испраћено, преносиће га и Еуроспорт и доћи ће доста јаких такмичара.

* ГЛАС: Ове године Вас очекују квалификације за Олимпијске игре. Да ли вјерујете да можете до Рио де Жанеира и шта би за Вас значио пласман у Бразил?

САВИЋ: Првенство ће бити одржано у Словачкој 15. маја, а Европи су остала још два мјеста и прва двојица из земаља које већ нису избориле пласман ићи ће у Рио. Тренирам напорно, надам се да ће бити финансија да одем на припреме тамо. Сви се трудимо да обезбиједимо средства, клуб, спонзори и ја. Остали такмичари по неколико пута оду на стазу прије припрема и добро се спреме, а надам се да ћу и ја тако моћи, онда су шансе подједнаке. Пласман у Рио би био остварење сна. Када сам са девет година почео тренирати желио сам да одем на Игре. Код нас је мало теже остварити пласман због финансија, не можемо планирати припреме и логистику. Међутим, већ пет година сам ту негдје при самом врху и без обзира на све проблеме, даћу посљедњи атом снаге и надам се да ћу остварити резултат.

* ГЛАС: Након тога на ред долази Свјетско првенство, које је на програму 1. јуна у Бањалуци. Какве су амбиције на том такмичењу?

САВИЋ: На прошлогодишњем Европском првенству у Бањалуци био сам пети, али сада желим више, желим медаљу. Већ имам испланиране тренинге, припреме, надам се да бих могао доћи до медаље. Не размишљам о неком седмом или десетом мјесту, то ме уопште не интересује. На овој стази сам сваки дан, ту је моја предност и то ми доста значи. Дошао сам до таквог нивоа да могу темпирати форму за то такмичење и надам се најбољем.

* ГЛАС: Сада сте у вјероватно најбољим годинама и Вама би ова сезона могла бити прекретница у каријери?

САВИЋ: Баш сам о томе размишљао и када би ми се ствари поклопиле, могао бих доста постићи. Код нас је тешко имати дугу спортску каријеру. Док си млађи можеш да спаваш по шаторима, да једеш слабију храну, али што сам старији и бољи, то изискује више средстава. Када бих отишао на Игре, мислим да бих постао пуно квалитетнији, то би била баш бомба, иако мој спорт није толико популаран. Моје је само да радим, да се наметнем и све ће доћи на своје мјесто. Надам се да би ова година могла бити прекретница у мојој каријери.

Четири пута међу најбољима у Српској

Савић је четири пута био међу десет најбољих спортиста Републике Српске у традиционалном избору који организује "Глас Српске". Све је почело 2010. године када је био седми, двије године касније је дошао на треће мјесто, а 2013. је завршио као осми. На прошлом избору је био пети, а евентуалним добрим резултатима у 2016. години поново би могао међу десет изабраних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана