Bijeli zečevi u eliti Srbije

Dušan Repija
Bijeli zečevi u eliti Srbije

Banjaluk - Osvajanjem Druge lige Srbije i plasmanom u elitno društvo ragbisti Bijelih zečeva iz Banjaluke na najljepši mogući način spustili su zavjesu na premijernu sezonu.

U finalnoj utakmici plej-ofa Druge lige Zečevi su savladali Radnički iz Beograda sa 28:6 i od iduće će se takmičiti u mnogo jačoj konkurenciji sa Dorćolom, Crvenom zvezdom, Partizanom, Radničkim iz Nove Pazove i niškim Carom Lazarom.

- Ove sezone osvojili smo premijerno prvenstvo Republike Srpske, a šlag na tortu je osvajanje prvog mjesta u Drugoj ligi Srbije. Pokazali smo da se uz veliku ljubav, volju i odricanja, uz minimalna novčana sredstva mogu postići odlični rezultati. Trenutno imamo 30 članova i pored takmičarske ekipe posvećeni smo radu sa juniorima i kadetima - rekao je trener i kapiten kluba Sreten Zec.

Iako postoje samo godinu i po,  Zečevi su pokazali da je osnivanje ragbi kluba u Banjaluci pravi potez. Koliko je to imalo odjeka u drugim sredinama govori i podatak da  osnovani i klubovi u Stanarima (Rudar), Novom Gradu (Novi gromovi), koji su se i takmičili u Prvoj ligi Republike Srpske. Nedavno su formirani klubovi u Drvaru (Ratnici) i još jedan klub u Banjaluci - Čelični veprovi.

- Svakom novom utakmicom u Republici Srpskoj raste interesovanje za ragbi sa 13 igrača, tako da ćemo u novom prvenstvu i Kupu Srpske imati bar dva kluba više - zaključio je Zec i dodao da su Zečevi samo dva puta dobili jednokratne pomoći od jedne banke i osiguranja, a da su sve ostalo plaćali iz svog džepa.

Reprezentacija

Pored ligaškog takmičenja i kupa Srpske, u idućoj sezoni postoji realna mogućnost da prvi zvanični meč odigra i reprezentacija Republike Srpske.

- Pauzu između dva prvenstva iskoristićemo za formiranje reprezentacije Republike Srpske, a veće smo preliminarno dogovorili utakmice sa Pakom (dio Francuske oko Avinjona i Marselja u kojem je nastao ragbi 13 u Francuskoj) i selekcijom Libana - rekao je Zec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana