Biciklistički klub Kastel Banjaluka radi već tri godine: Prioritet omasovljenje ekipe

Milan Zubović
Biciklistički klub Kastel Banjaluka radi već tri godine: Prioritet omasovljenje ekipe

Banjaluka - Biciklistički klub Kastel Banjaluka relativno je nepoznat široj javnosti najvećeg grada Republike Srpske, ali njegovi članovi žele da to promijene i popularizuju svoj klub.

Prema riječima predsjednika Saše Kovačevića, klub je osnovan početkom 2014. godine sa idejom da se bavi amaterskim biciklizmom.

- Pošto smo uspjeli da obezbijedimo podršku privrednih subjekata, sa izvjesnim finansijskim sredstvima ušli smo u takmičarski dio. Tadašnji aktuelni šampion u mauntinbajkingu u disciplini XC, nezadovoljan statusom u svom matičnom klubu, prešao je u naš klub i 2014. smo završili na prvom mjestu XC elite. Tadašnji i sadašnji član Goran Stijak pobijedio je u master kategoriji u spustu. Tokom 2015. nismo imali materijalnu i finansijsku podršku pa smo članarinama uspjeli da izvučemo sezonu, dok prošle godine to nismo uspjeli da uradimo, pa smo praktično izašli iz sportskog dijela jer je biciklizam izuzetno skup sport - izjavio je Kovačević.

Naveo je da su ove godine krenuli sa prvobitnom idejom i rade na tome da zainteresuju što više ljudi da im se pridruže.

- Ove godine došlo je do omasovljena članstva jer smo se vratili svojim izvornim principima i u klubu nas ima više od 50 koji se uglavnom bavimo rekreativnom vožnjom. Najmlađi član ima 17 godina, a najstariji 59 i sve generacije su dobrodošle. Sezona nam traje od ranog proljeća do kasne jeseni. Aktivnosti su nam skoro svakodnevne i organizujemo kraće i duže vožnje po Banjaluci, okolini, ali i u inostranstvu. Pored mauntinbajk sekcije, imamo i drumsku, tako da svako može naći nešto za sebe - istakao je Kovačević.

Skupi bicikli

Poznato je da je biciklizam veoma skup sport, ali oni koji vole da se bave njime ne žale pare za opremu.

- Za rekreativno bavljenje može da posluži gotovo bilo kakav bicikl, dok bi za takmičarski dio trebalo imati kvalitetniji. Dosta su skupi i minimalno koštaju četiri do pet hiljada, a na to treba dodati i prateću opremu, ishranu, suplementaciju i još neke sitnice - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana