Бескрајни Шекуларац у Бањалуци и Билећи

М. З.
Бескрајни Шекуларац у Бањалуци и Билећи

Бањалука - "Бескрајни Шекуларац", књига о једном од највећих фудбалских мајстора некадашње Југославије, аутора Добривоја Бобија Јанковића, изазвала је велико интересовање на цијелом простору Балкана и постала хит, а ускоро ће бити промовисана у Бањалуци, па затим у Билећи гдје је 1963. године служио војску.

О Шекуларцу је 1962. године снимљен играни филм са њим у главној улози "Шеки, пази, снима се" који је пунио биоскопске дворане широм Југославије, а судећи према интересовању, књига би могла да надмаши све што је до сада написано и снимљено о животу и каријери друге "Звездине звијезде".

Јанковић, између осталог, пише како је 1962. године, након бриљантних партија на првенству свијета у Чилеу Шекуларцу измакла награда "Фудбалска лопта" и то све због скандала на утакмици у Нишу између Радничког и Звезде када ј, изнервиран судијским одлукама и на терену изубијан од грубих играча Радничког, ударио судију Павла Тумбаса из Суботице. Онда је за најбољег играча Европе умјесто њега проглашен Чехословак Јосип Масопуст. Књига још говори о незаборавним мајсторијама Шекија на париској утакмици, као свјетском спектаклу између Звезде и Сантоса, када је препуни "Парк принчева" скандирао двојици непревазиђених зналаца Шекуларцу и Пелеу.

Бањалучки писац и новинар Томо Марић у књизи пише о првом сусрету са Шекијем у Бањалуци 1962. Присјетио се еуфорије у граду и током утакмице Борца и Црвене звезде коју је гледало 15.000 људи, а Бањалука тада имала 40.000 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана