Banjalučanke sude finale Kupa EHF

Milan Zubović
Banjalučanke sude finale Kupa EHF

Banjaluka - Veliko priznanje stiglo je na adresu ženskog rukometnog sudijskog para Tatjana Praštalo - Vesna Todorović iz Evropske rukometne federacije.

Banjalučanke će idućeg vikenda dijeliti pravdu na revanš utakmici ženskog Kupa EHF između Rostov Dona i SG BBM Bajtenhajma, što još nikome iz BiH nije pošlo za rukom na tako visokom nivou. Njih dvije već deset godina sarađuju, kao par su registrovane u Savezu i ne mogu da sude jedna bez druge. Jedini su ženski par iz BiH koji ima znak EHF, dok postoji još njih nekoliko koji sude u nižim ligama BiH, ali nemaju evropsku licencu. Prema vlastitom priznanju, ovo im je do sada najveći izazov iako su do sada sudile u Ligi šampiona.

- Nakon sedam godina evropske karijere ovo nam je najznačajnija utakmica koju ćemo suditi. Prošle godine smo sudile u polufinalu, dobro smo radile i ove sezone, pa smo se s pravom potajno nadale da ćemo dobiti finalnu utakmicu i sada smo presrećne zbog toga. Pravdu ćemo dijeliti u revanš susretu koji je značajniji jer u njemu pada odluka o osvajaču pehara, tako da je i to dodatna vrsta priznanja - izjavila je Todorovićeva.

Njih dvije će sutra krenuti put Rusije, a utakmica je na rasporedu u subotu. O ekipama u finalu nisu ništa rekle pošto to zabranjuju pravila Evropske rukometne federacije.

- Biće ovo velika odskočna daska za nas i sljedeći ispiti nas očekuju na Evropskom prvenstvu za juniore. Naše je da nastavimo sa dobrim radom i vjerujem da ćemo napredovati i dogurati do Evropskog prvenstva za seniorke što nam je zajednički san - dodala je Praštalo.

Veliki žal ostao je prošle godine kada su otpale u posljednjem krugu delegiranja za Evropsko prvenstvo u Švedskoj.

- Prošlog septembra prvi put smo bile nominovane za EP u Švedskoj i našle se među 14 parova od kojih je njih 12 otišlo na šampionat, a mi se vratile kući. Nadam se da ćemo otići na iduće EP u Francuskoj 2018. godine jer EHF ima praksu da parove koji su prvi put pozvani ne delegira odmah, već to učini na sljedećem takmičenju tako da u tome vidimo svoju šansu - kazala je Todorovićeva čiji je cilj da sudi na Fajnal foru Lige šampiona.

Muškarci lakše suditi

Praštalo je naglasila da je lakše suditi muškarcima nego ženama.

- U BiH mnogo je lakše suditi muškarcima nego ženama. Muška Premijer liga je mnogo kvalitetnija pa i mi uživamo u utakmicama na svoj način. U ženskoj konkurenciji ima igračica sa kojima smo nekada igrale pa očekuju da im progledamo kroz prste i sve doživljavaju lično - rekla je Praštalo.

IHF

Da bi stigle do IHF značke, svoj dio posla trebalo bi da odradi i Rukometni savez BiH.

- RS BiH bi trebalo da napiše dopis IHF-u i predloži nas za IHF kategoriju. To je samo formalnost, ali nikako da bude obavljena. IHF traži ženske sudije i oni bi nas pozivali na kurseve nakon kojih vjerujem da bismo dobile sertifikate i mogle bismo da sudimo širom svijeta. Ispunile smo svoje uslove i sada je Savez na potezu - kazala je Praštalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana