Бањалучанке суде финале Купа ЕХФ

Милан Зубовић
Бањалучанке суде финале Купа ЕХФ

Бањалука - Велико признање стигло је на адресу женског рукометног судијског пара Татјана Праштало - Весна Тодоровић из Европске рукометне федерације.

Бањалучанке ће идућег викенда дијелити правду на реванш утакмици женског Купа ЕХФ између Ростов Дона и СГ ББМ Бајтенхајма, што још никоме из БиХ није пошло за руком на тако високом нивоу. Њих двије већ десет година сарађују, као пар су регистроване у Савезу и не могу да суде једна без друге. Једини су женски пар из БиХ који има знак ЕХФ, док постоји још њих неколико који суде у нижим лигама БиХ, али немају европску лиценцу. Према властитом признању, ово им је до сада највећи изазов иако су до сада судиле у Лиги шампиона.

- Након седам година европске каријере ово нам је најзначајнија утакмица коју ћемо судити. Прошле године смо судиле у полуфиналу, добро смо радиле и ове сезоне, па смо се с правом потајно надале да ћемо добити финалну утакмицу и сада смо пресрећне због тога. Правду ћемо дијелити у реванш сусрету који је значајнији јер у њему пада одлука о освајачу пехара, тако да је и то додатна врста признања - изјавила је Тодоровићева.

Њих двије ће сутра кренути пут Русије, а утакмица је на распореду у суботу. О екипама у финалу нису ништа рекле пошто то забрањују правила Европске рукометне федерације.

- Биће ово велика одскочна даска за нас и сљедећи испити нас очекују на Европском првенству за јуниоре. Наше је да наставимо са добрим радом и вјерујем да ћемо напредовати и догурати до Европског првенства за сениорке што нам је заједнички сан - додала је Праштало.

Велики жал остао је прошле године када су отпале у посљедњем кругу делегирања за Европско првенство у Шведској.

- Прошлог септембра први пут смо биле номиноване за ЕП у Шведској и нашле се међу 14 парова од којих је њих 12 отишло на шампионат, а ми се вратиле кући. Надам се да ћемо отићи на идуће ЕП у Француској 2018. године јер ЕХФ има праксу да парове који су први пут позвани не делегира одмах, већ то учини на сљедећем такмичењу тако да у томе видимо своју шансу - казала је Тодоровићева чији је циљ да суди на Фајнал фору Лиге шампиона.

Мушкарци лакше судити

Праштало је нагласила да је лакше судити мушкарцима него женама.

- У БиХ много је лакше судити мушкарцима него женама. Мушка Премијер лига је много квалитетнија па и ми уживамо у утакмицама на свој начин. У женској конкуренцији има играчица са којима смо некада играле па очекују да им прогледамо кроз прсте и све доживљавају лично - рекла је Праштало.

ИХФ

Да би стигле до ИХФ значке, свој дио посла требало би да одради и Рукометни савез БиХ.

- РС БиХ би требало да напише допис ИХФ-у и предложи нас за ИХФ категорију. То је само формалност, али никако да буде обављена. ИХФ тражи женске судије и они би нас позивали на курсеве након којих вјерујем да бисмо добиле сертификате и могле бисмо да судимо широм свијета. Испуниле смо своје услове и сада је Савез на потезу - казала је Праштало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана