FIBA povukla suspenzije

Milan Zubović
FIBA povukla suspenzije

Dablin - Svjetska košarkaška federacija (FIBA) objavila je da nijedan nacionalni savez neće biti suspendovan poslije prijetnji zbog mogućeg igranja u Evrokupu, umjesto Lige šampiona.

FIBA je zadovoljna kako su košarkaški savezi reagovali poslije najave pojedinih klubova da igraju u Evrokupu, među kojima su se našli košarkaški savezi BiH i Srbije. KS BiH na sastanku u Republici Irskoj predstavljao je generalni sekretar Dubravko Barbarić, dok predsjednik Saveza Aleksandar Fulurija čeka zvaničan dopis FIBA.

- Nismo još ništa zvanično dobili i tek kad stigne generalni sekretar, imaćemo više informacija. Vidjećemo šta tačno znači ova odluka jer ne želim ništa da govorim unaprijed - rekao je Fulurija.

Ukoliko sve bude onako kako je navedeno, sve selekcije pod okriljem KS BiH moći će nesmetano da igraju na svim takmičenjima na kojima su izborile nastupe. Ostaje da se vidi šta će biti sa šampionom BiH, Igokeom, koju je KS BiH suspendovao zbog toga što je zajedno sa ostalim klubovima iz ABA lige podržala takmičenja pod okriljem ECA (Evoliga i Evrokup), a ne FIBA Ligu šampiona. Paradoks je nastao jer Igokea nije izborila pravo nastupa u Evrokupu, a zabranjen joj nastup u Jadranskoj ligi, ali je taj problem veoma blizu rješenja. Ako sve bude kao što prenose mediji, klubu iz Aleksandrovca trebalo bi da bude omogućen nesmetan nastup u regionalnom takmičenju, koje će gotovo sigurno pretrpjeti određene promjene u odnosu na prošlu sezonu.

- Nemam informacija šta se dešava na relaciji FIBA - ABA, ali i te podatke očekujem od Barbarića kad se vrati sa puta - dodao je Fulurija.

Prijetili izbacivanjem

FIBA je u martu zaprijetila da će izbaciti sve reprezentacije sa predstojećih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru i Evropskog prvenstva naredne godine, ukoliko savezi ne suspenduju klubove koji se odluče za učešće u Evrokupu. Srbiji je jedno vrijeme bilo ugroženo i domaćinstvo kvalifikacionog turnira za Rio, ali je kasnije riješeno to pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana