FIBA повукла суспензије

Милан Зубовић
FIBA повукла суспензије

Даблин - Свјетска кошаркашка федерација (FIBA) објавила је да ниједан национални савез неће бити суспендован послије пријетњи због могућег играња у Еврокупу, умјесто Лиге шампиона.

FIBA је задовољна како су кошаркашки савези реаговали послије најаве појединих клубова да играју у Еврокупу, међу којима су се нашли кошаркашки савези БиХ и Србије. КС БиХ на састанку у Републици Ирској представљао је генерални секретар Дубравко Барбарић, док предсједник Савеза Александар Фулурија чека званичан допис FIBA.

- Нисмо још ништа званично добили и тек кад стигне генерални секретар, имаћемо више информација. Видјећемо шта тачно значи ова одлука јер не желим ништа да говорим унапријед - рекао је Фулурија.

Уколико све буде онако како је наведено, све селекције под окриљем КС БиХ моћи ће несметано да играју на свим такмичењима на којима су избориле наступе. Остаје да се види шта ће бити са шампионом БиХ, Игокеом, коју је КС БиХ суспендовао због тога што је заједно са осталим клубовима из АБА лиге подржала такмичења под окриљем ЕЦА (Еволига и Еврокуп), а не FIBA Лигу шампиона. Парадокс је настао јер Игокеа није изборила право наступа у Еврокупу, а забрањен јој наступ у Јадранској лиги, али је тај проблем веома близу рјешења. Ако све буде као што преносе медији, клубу из Александровца требало би да буде омогућен несметан наступ у регионалном такмичењу, које ће готово сигурно претрпјети одређене промјене у односу на прошлу сезону.

- Немам информација шта се дешава на релацији FIBA - АБА, али и те податке очекујем од Барбарића кад се врати са пута - додао је Фулурија.

Пријетили избацивањем

FIBA је у марту запријетила да ће избацити све репрезентације са предстојећих Олимпијских игара у Рио де Жанеиру и Европског првенства наредне године, уколико савези не суспендују клубове који се одлуче за учешће у Еврокупу. Србији је једно вријеме било угрожено и домаћинство квалификационог турнира за Рио, али је касније ријешено то питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана