Zimu dočekajte u krznu i koži

M. Miljić, D. Keleč
Zimu dočekajte u krznu i koži

Zimske kolekcije već su uveliko počele da pune butike i robne kuće. Prema onome što smo do sada mogli da vidimo u prodavnicama odjeće i na modnim pistama, svako će moći da pronađe nešto za sebe, jer se nudi zaista mnogo toga, za svačiji ukus.

Prema riječima modnih stručnjaka, ove zime u svom ormaru obavezno treba da imate nekoliko odjevnih predmeta od kože i krzna, kako bi izgledali šik i moderno u svakom trenutku.

Ipak, najbitnije je, dodaju, da nikada ne pratite "slijepo" trendove i da uvijek ubacite nešto svoje, jer moda i postoji kako bismo se njome poigravali.

Koža i krzno

I ove zimske sezone kaputi su, naravno, neizbježni u ormaru svake dame, a izbor modela i boja veoma je širok - od kaputa u obliku plašta, preko onih koji prate siluetu, do zvonastih i trapezastih.

Što se tiče dužine, najpopularniji će biti oni do sredine koljena i midi kaputi. Koža i krzno na kaputima su obavezni.

- Boje koje će ove godine biti in su crna, bijela i smeđa, ili jednostavno rečeno, boje koje su prilagođene zimskom ambijentu. Biće popularni i neki sivi "momenti" i drečave boje, a sve to će upotpuniti koža i krzno - istakao je modni kreator Duško Oraščanin.

Kožne jakne, sakoi, suknje, hlače i tajice su "must have" ove zime.

Džins je uvijek in

Džins je uvijek u modi, a ove zime nosiće se u svim mogućim varijantama. Naročito se izdvaja pocijepani džins, koji neće biti u modi samo kad je riječ o farmerkama, već i kada su u pitanju košulje i jakne.

Moderne su, pored standardne plave i sve boje džinsa, a u prvi plan su se istakle tamnocrvena i braon, a odjeća napravljena od ovog materijala može da bude ukrašena i brojnim detaljima poput šljokica, cirkona, kristalčića.

Hlače od džinsa mogu biti svih mogućih dužina i kombinuju se sa obućom na štiklu.

Prsluci od džinsa su praktično nestali poslije  devedesetih, ali su ove zime ultra moderni, pogotovo u do sada neuobičajenim kombinacijama uparivanja, poput onih sa večernjim haljinama i svečanim košuljama.

Bez obzira na to što se kosi sa uvriježenim pravilima odijevanja, dupli teksas je ove sezone ne samo dozvoljen, već i preporučljiv.

Jakne

Kada su u pitanju jakne za žene, one možda nisu elegantne i lijepe poput kaputa, ali to ne znači da ne možete da nosite prošivene zimske jakne, koje su ove zime apsolutni hit.

Ove zime popularni su modeli koji se stežu kaišem u struku, a koji pri tom ističu eleganciju i ženstvenost jer naglašavaju struk i stežu debeli sloj materijala. Ovakav model učiniće vas šarmantnom i sportski elegantnom, a istovremeno i ugrijati.

Za one koji zaista mrze hladnoću, stručnjaci savjetuju da nabave dugi model jakne ili da potraže verziju jakni do koljena zagasitih nijansi. Uz ovakve jakne možete nositi čizme na petu i svoje omiljene modne dodatke.

"Mango" i H&M

Španski "Mango" za ovu zimu preporučuje razne modele, od onih koji idu od ženstvenosti i romantike, do vojnog i rokerskog stila.

Kolekcija ovog brenda prepuna je asimetričnih haljina, motorističkih jakni i čizama, kombinezona, hlača s printom, bijelih košulja, šik sakoa, helanki, romantičnih bluza, elegantnih haljina, udobnih vesti i suknji.

Švedski modni brend H&M u svojoj kolekciji za zimu 2012/13. nudi modele i za elegantne dame, djevojke iz susjedstva, glamurozne dive, ali i za otkačene rokerke i pankerke.

Ove zime odjeću koja isijava izazovan seksepil, H&M je zamijenio onom sa suptilnijom senzualnošću, a između ostalog, za ovu zimu preporučuje hulahopke u printevima, kapute i haljine u divnim bojama - od kraljevske ljubičaste do smaragdno zelene i interesantnih silueta.

Ove zime vratiće nam se i visoki okovratnici koji su hit sezone. Većina dizajnera odlučila je da u svoju kolekciju ubaci visoki okovratnik.

Ako ove zime nabavite modernu crnu haljinu, napravićete pun pogodak. U prvi plan izdvojile su se haljine dizajnera "Majkl Kors", "Fendi", "Armani", "Stela Mekkartni ", "Dona Karan", "Valentino", "Ralf Loren"…

 

Moda za muškarce

Kada je riječ o modi za muškarce, in su pastelne boje, deblje košulje, teksas jakne sa obaveznim krznenim ili vunenim elementima i debeli vuneni džemperi.

Kaputi su evergrin, a od boja možete birati braon, sivu, drap, crnu, teget i generalno sve zagasite boje.

- Krzno i koža u kombinaciji sa džinsom su osnova odjeće koju ove zime treba da nose pripadnici jačeg pola. Oni koji nose krzno na jaknama i kaputima u kombinaciji sa džins hlačama svakako će biti moderni - istakao je Oraščanin.

Šalovi, kape, rukavice

Ove zime u trendu će biti topli šalovi od kašmira i sa resama, kao i oni od pliša sa kojima ćete se osjećati kao da sa sobom nosite omiljenog plišanog medu.

Moderni su i karirani šalovi, koji će vašoj jednobojnoj jakni dati instant elegantan utisak, ali i fino pleteni šalovi, oni zabavnih uzoraka, a posebno šalovi koji uključuju animal print, jesenske kao i apstraktne motive.

Neizostavan detalj su krznene kape, te retro kape, dječački šeširi, kao i šeširi panama oblika, zimske šilterice i pletene kape.

Kako stiže zima, tako je i vrijeme da zaštitimo ruke, a ove sezone rukavice se ne nose samo s ciljem svoje osnovne svrhe, već i iz estetskih razloga, odnosno kako bi upotpunile odjevnu, uglavnom večernju kombinaciju. Ove sezone posebno su aktuelne one u jarkim bojama - od tamnožute, preko bordocrvene, sve do petrolejzelene. Naravno, ako nosite klasične crne kožne rukavice, nikako nećete pogriješiti.

Obuća

Iako su ih muškarci proglasili za jedan od najomraženijih ženskih odjevnih komada, popularne "ugsice" ostaće, sudeći prema prikazanim kolekcijama, i ove zime najpopularnije i najtraženije čizme. Razlog je jednostavan: udobne su, tople i lako se kombinuju. 

Pored njih, ove zime su "must have" i "The Chase" cipele, koje imaju prilično klasičan izgled. Nešto su poput "kanađanki", ali ipak malo stilski dotjeranije, a uz to su postavljene i tople. Naravno, klasične elegantne čizme sa visokom petom, uvijek su in.

Torbe

Ove zime najmodernije boje torbi biće crna, "električna" plava, braon i ljubičasta, a biće popularan i animal print i krzno. Kada je u pitanju veličina torbi, biće zastupljene kako minijaturne, tako i one ekstremno velike. Popularne su i one u obliku kutija, a među najzanimljivijim su tašne sa tufnicama.

Šminka i nakit

Kada je u pitanju šminka, ove zime vraćaju se klasične, ženstvene boje, a glamurozna ljubičasta zasigurno će biti jedna od najpopularnijih. Kao glavne nijanse vižazisti predlažu i smeđu i krem boju, kojima se može postići "magičan" efekat.

Od nakita dolaze do izražaja "zlatne" ogrlice, naravno, sa mnogo privjesaka koji mogu da budu u obliku sata ili životinjica - leptira, sove ili ptice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana