Зиму дочекајте у крзну и кожи

М. Миљић, Д. Келеч
Зиму дочекајте у крзну и кожи

Зимске колекције већ су увелико почеле да пуне бутике и робне куће. Према ономе што смо до сада могли да видимо у продавницама одјеће и на модним пистама, свако ће моћи да пронађе нешто за себе, јер се нуди заиста много тога, за свачији укус.

Према ријечима модних стручњака, ове зиме у свом ормару обавезно треба да имате неколико одјевних предмета од коже и крзна, како би изгледали шик и модерно у сваком тренутку.

Ипак, најбитније је, додају, да никада не пратите "слијепо" трендове и да увијек убаците нешто своје, јер мода и постоји како бисмо се њоме поигравали.

Кожа и крзно

И ове зимске сезоне капути су, наравно, неизбјежни у ормару сваке даме, а избор модела и боја веома је широк - од капута у облику плашта, преко оних који прате силуету, до звонастих и трапезастих.

Што се тиче дужине, најпопуларнији ће бити они до средине кољена и миди капути. Кожа и крзно на капутима су обавезни.

- Боје које ће ове године бити ин су црна, бијела и смеђа, или једноставно речено, боје које су прилагођене зимском амбијенту. Биће популарни и неки сиви "моменти" и дречаве боје, а све то ће употпунити кожа и крзно - истакао је модни креатор Душко Орашчанин.

Кожне јакне, сакои, сукње, хлаче и тајице су "муст хаве" ове зиме.

Џинс је увијек ин

Џинс је увијек у моди, а ове зиме носиће се у свим могућим варијантама. Нарочито се издваја поцијепани џинс, који неће бити у моди само кад је ријеч о фармеркама, већ и када су у питању кошуље и јакне.

Модерне су, поред стандардне плаве и све боје џинса, а у први план су се истакле тамноцрвена и браон, а одјећа направљена од овог материјала може да буде украшена и бројним детаљима попут шљокица, циркона, кристалчића.

Хлаче од џинса могу бити свих могућих дужина и комбинују се са обућом на штиклу.

Прслуци од џинса су практично нестали послије  деведесетих, али су ове зиме ултра модерни, поготово у до сада неуобичајеним комбинацијама упаривања, попут оних са вечерњим хаљинама и свечаним кошуљама.

Без обзира на то што се коси са увријеженим правилима одијевања, дупли тексас је ове сезоне не само дозвољен, већ и препоручљив.

Јакне

Када су у питању јакне за жене, оне можда нису елегантне и лијепе попут капута, али то не значи да не можете да носите прошивене зимске јакне, које су ове зиме апсолутни хит.

Ове зиме популарни су модели који се стежу каишем у струку, а који при том истичу елеганцију и женственост јер наглашавају струк и стежу дебели слој материјала. Овакав модел учиниће вас шармантном и спортски елегантном, а истовремено и угријати.

За оне који заиста мрзе хладноћу, стручњаци савјетују да набаве дуги модел јакне или да потраже верзију јакни до кољена загаситих нијанси. Уз овакве јакне можете носити чизме на пету и своје омиљене модне додатке.

"Манго" и Х&М

Шпански "Манго" за ову зиму препоручује разне моделе, од оних који иду од женствености и романтике, до војног и рокерског стила.

Колекција овог бренда препуна је асиметричних хаљина, мотористичких јакни и чизама, комбинезона, хлача с принтом, бијелих кошуља, шик сакоа, хеланки, романтичних блуза, елегантних хаљина, удобних вести и сукњи.

Шведски модни бренд Х&М у својој колекцији за зиму 2012/13. нуди моделе и за елегантне даме, дјевојке из сусједства, гламурозне диве, али и за откачене рокерке и панкерке.

Ове зиме одјећу која исијава изазован сексепил, Х&М је замијенио оном са суптилнијом сензуалношћу, а између осталог, за ову зиму препоручује хулахопке у принтевима, капуте и хаљине у дивним бојама - од краљевске љубичасте до смарагдно зелене и интересантних силуета.

Ове зиме вратиће нам се и високи оковратници који су хит сезоне. Већина дизајнера одлучила је да у своју колекцију убаци високи оковратник.

Ако ове зиме набавите модерну црну хаљину, направићете пун погодак. У први план издвојиле су се хаљине дизајнера "Мајкл Корс", "Фенди", "Армани", "Стела Меккартни ", "Дона Каран", "Валентино", "Ралф Лорен"…

 

Мода за мушкарце

Када је ријеч о моди за мушкарце, ин су пастелне боје, дебље кошуље, тексас јакне са обавезним крзненим или вуненим елементима и дебели вунени џемпери.

Капути су евергрин, а од боја можете бирати браон, сиву, драп, црну, тегет и генерално све загасите боје.

- Крзно и кожа у комбинацији са џинсом су основа одјеће коју ове зиме треба да носе припадници јачег пола. Они који носе крзно на јакнама и капутима у комбинацији са џинс хлачама свакако ће бити модерни - истакао је Орашчанин.

Шалови, капе, рукавице

Ове зиме у тренду ће бити топли шалови од кашмира и са ресама, као и они од плиша са којима ћете се осјећати као да са собом носите омиљеног плишаног меду.

Модерни су и карирани шалови, који ће вашој једнобојној јакни дати инстант елегантан утисак, али и фино плетени шалови, они забавних узорака, а посебно шалови који укључују анимал принт, јесенске као и апстрактне мотиве.

Неизоставан детаљ су крзнене капе, те ретро капе, дјечачки шешири, као и шешири панама облика, зимске шилтерице и плетене капе.

Како стиже зима, тако је и вријеме да заштитимо руке, а ове сезоне рукавице се не носе само с циљем своје основне сврхе, већ и из естетских разлога, односно како би употпуниле одјевну, углавном вечерњу комбинацију. Ове сезоне посебно су актуелне оне у јарким бојама - од тамножуте, преко бордоцрвене, све до петролејзелене. Наравно, ако носите класичне црне кожне рукавице, никако нећете погријешити.

Обућа

Иако су их мушкарци прогласили за један од најомраженијих женских одјевних комада, популарне "угсице" остаће, судећи према приказаним колекцијама, и ове зиме најпопуларније и најтраженије чизме. Разлог је једноставан: удобне су, топле и лако се комбинују. 

Поред њих, ове зиме су "муст хаве" и "Тхе Цхасе" ципеле, које имају прилично класичан изглед. Нешто су попут "канађанки", али ипак мало стилски дотјераније, а уз то су постављене и топле. Наравно, класичне елегантне чизме са високом петом, увијек су ин.

Торбе

Ове зиме најмодерније боје торби биће црна, "електрична" плава, браон и љубичаста, а биће популаран и анимал принт и крзно. Када је у питању величина торби, биће заступљене како минијатурне, тако и оне екстремно велике. Популарне су и оне у облику кутија, а међу најзанимљивијим су ташне са туфницама.

Шминка и накит

Када је у питању шминка, ове зиме враћају се класичне, женствене боје, а гламурозна љубичаста засигурно ће бити једна од најпопуларнијих. Као главне нијансе вижазисти предлажу и смеђу и крем боју, којима се може постићи "магичан" ефекат.

Од накита долазе до изражаја "златне" огрлице, наравно, са много привјесака који могу да буду у облику сата или животињица - лептира, сове или птице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана