Туризам шанса за развој Српске

С. Шурлан, В. Кулага
Туризам шанса за развој Српске

Свјеж планински ваздух, стазе које “сјеку” љепоте природе и мирис домаће кухиње, који враћа у нека давна времена, само су дио туристичке понуде Српске, која све више мами стране, али и домаће, туристе, који желе да накратко побјегну од буке и градског асфалта.

Бројне дестинације у сеоским подручјима пронашле су своје мјесто на туристичкој мапи Српске, а окупана зеленилом, свјежином и миром на значају посљедњих година све више добија еко-етно понуда.

Најатрактивније дестинације овог типа свакако су Етно-село “Станишићи” код Бијељине и све познатије подручје Шипова и његове околине. Дестинације попут Шипова, Озрена, Козарске Дубице и Градишке осим услуга у сеоским домаћинствима нуде и планинарење, шетње и риболов, који туристима боравак чине интересантнијим и садржајнијим.

Прекрасна природа, љубазни домаћини и богата гастрономска понуда посјетиоце ових дестинација чини гостима који се радо поново враћају.

Начињени су и значајни помаци у развоју сеоског туризма на територији Бањалуке, односно на подручју села Пискавица, гдје посјетиоци имају прилику да виде обичаје прославе крсне славе, косидбе, свадбе, бабина...

У Туристичкој организацији РС кажу да је бањалучка градска туристичка организација едуковала сеоско становништво овога краја за прихватање гостију.

- Истина је да је овај тип туризма код нас у зачетку и да су потребна додатна улагања и подстицаји да би се унаприједио. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС додјељује новчане подстицаје за развој пољопривреде и села, који се остварују кроз подршку унапређивању знања и вјештина, односно кроз семинаре, савјетовања, стручне скупове, пољопривредне сајмове - поручили су из Туристичке организације.

Свакако да је ово једна од значајнијих активности која доприноси развоју сеоског туризма.

- Сигурни смо да ће се повећати број оних који желе да се баве сеоским туризмом, који је једна од основних развојних шанси - нагласили су из Туристичке организације РС.

Према посљедњим расположивим подацима, с краја прошле године, у РС је регистровано укупно 61 сеоско домаћинство, од чега је чак 29 из Шипова.

 

Планине и бање

 

Међу најатрактивнијим туристичким дестинацијама Српске су планински центри, који традиционално зими привлаче велики број заљубљеника у зимске спортове. Ту предњачи Јахорина, са више од 20 километара припремљених скијашких стаза, а ова олимпијска љепотица има шта да понуди и мимо зимског периода. На тој листи су викенд аранжмани у ексклузивним хотелима који укључују обилазак планине, активан одмор, планинарење, бициклизам, шетње, спортске кампове, школе у природи, као и организовање семинара и конференција.

Међу планинским центрима не треба заборавити ни оне мање, који су у зимском периоду популарни као викенд дестинације, а то су Козара и Борја.

Цијена расте и бањском туризму који је високо на љествици туристичких потенцијала РС, јер се све више туриста одлучује да одмор проведе уживајући у чарима извора минералних, термалних и термоминералних вода. То потврђују и подаци из Туристичке организације РС, а надлежни истичу да, осим лијечења, бањски центри нуде бројне рекреативне садржаје, спортске терене и уређене трим стазе. Понудом предњачи реновирани Здравствено-туристички центар “Бања Врућица” код Теслића, који је међу водећим здравственим, велнес и конгресним центрима у региону.

Српска се све више издваја и као значајна дестинација авантуристичког туризма, који привлачи стране и домаће туристе. У понуди на самом врху су авантуристички и екстремни спортови, рафтинг, параглајдинг, хајкинг, бајкинг, тандем скокови падобраном, кајакинг, кањонинг, планинарење. Најатрактивније дестинације авантуристичког туризма су токови Врбаса и Таре, потом планинска подручја Козаре, Сутјеске, Јахорине, Лисине, Озрена и многа друга.

И национални паркови “Козара” и “Сутјеска” су интересантни туристима, а посјетиоци тих природних оаза могу уживати у планинарењу, шетњи уређеним пјешачким стазама, лову, риболову, али се и едуковати о бурним историјским дешавањима и споменицима који су њихови свједоци.

 

Промоција

 

С обзиром на разнолику туристичку понуду, из Туристичке организације РС поручују да би требало додатно унаприједити и увезати све гране туризма, да бисмо били још препознатљивији на регионалној и европској туристичкој мапи.

- Добра воља постоји и усмјерени смо у том правцу - истакла је директор Туристичке организације РС Нада Јовановић.

Ове године ће ТОРС, у сарадњи са ресорним министарством, локалним туристичким организацијама и осталим субјектима реализовати активности према Стратегији развоја туризма РС до 2020. године.

Поручују да ће радити на развоју, промоцији и унапређењу туристичких производа заједно са партнерима.

- Од средине јануара покренули смо промотивне активности на међународним сајмовима туризма у Бечу и Истанбулу, а током фебруара и марта на сајмовима у Бриселу, Прагу, Београду, Берлину и Будимпешти - истакла је Јовановићева и додала да културне и забавне манифестације и музички фестивали као што су “Демофест”, “Дукатфест”, “ОК фест”, “Фреш Вејв”, Дани зиме на Козари, Кочићев збор, Вишеградска стаза, Дучићеве вечери поезије имају своје мјесто на туристичкој мапи Српске.

Вјера и култура

Атрактивна је и понуда вјерског туризма, поготово у Источној Херцеговини, односно Требињу, гдје туристичка организација у понуди има и туру обиласка средњовјековних манастира Тврдоша, Добрићева, Дужи, Петропавлова манастира и Херцеговачке Грачанице.

У туристичкој понуди РС су и “сити брејк” туре у Требињу и Бањалуци, градовима богате културно-историјске баштине, авантуре, младости и незаборавног ноћног провода.

Културне атракције су и Вишеград и Андрићград, који привлаче све већи број туриста и постају топ дестинације.

 

Риболов

Значајна је понуда Српске и у оквиру ловног и риболовног туризма. Једна од најчистијих ријека Европе, како кажу у Туристичкој организацији Српске, је Плива.

- Плива је изузетне бистрине, специфичне боје. Представља прави мали рај на земљи, нарочито за спортске риболовце у дисциплини мушичарења. Управо на овој ријеци од 16. до 21. јуна ове године одржаће се 35. свјетско првенство у флај-фишингу - истакли су у Туристичкој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана