Природне љепоте и културно благо огледало Српске

В. Кулага, С. Шурлан
Природне љепоте и културно благо огледало Српске

Непрегледни шумски комплекси, богата флора и фауна, шум дивљих ријека који буди адреналин, вјерски објекти од чијег изгледа застаје дах, вода која лијечи тијело и дух…

То су само неке од дестинација које су уцртане на туристичку карту Републике Српске, а коју из године у годину у рукама држи све више домаћих и страних туриста.

У туристичким организацијама истичу да Српска заиста има шта да понуди, али да иако многе дестинације биљеже добру посјету, постоје и многе које тек треба искористити.

- Од сјевера до југа понуда је разноврсна, али има простора да буде још разноврснија и привлачнија. На томе се интензивно и ради посљедњих година - кажу у Туристичкој организацији РС (ТОРС).

Чаролије природе

Међу најатрактивније туристичке дестинације РС, које су уједно и најбоље искоришћене, убрајају се планински центри, који већ традиционално у зимском периоду привлаче велики број заљубљеника у зимске спортове. Међу љубитељима скијања предњачи, кажу у ТОРС-у, олимпијска љепотица Јахорина, са више од 20 километара скијашких стаза.

Директор ТОРС-а Нада Јовановић истиче да се туристичка понуда Јахорине не везује само за зимски период, јер и мимо те сезоне има много садржаја који се нуде туристима.

- То су првенствено викенд аранжмани у ексклузивним хотелима, који укључују и програме обиласка планине, планинарење, бициклизам, спортске кампове, школе у природи, организовање семинара, конференција и слично - каже Јовановићева.

Међу планинским центрима не треба заборавити ни оне мање, који су зими нарочито атрактивни, поготово као викенд дестинације, а то су Козара и Борја, Романија и висораван Кнежева. Поред планинског, према ријечима Јовановићеве, у првом плану је и бањски туризам.

- Бањски центри биљеже велики број посјета домаћих и страних туриста. Извори минералних, термалних и термоминералних вода, карактеристични за ово поднебље, идеални су за лијечење различитих врста обољења. Осим лијечења, нуде и рекреативне садржаје, а у овој понуди предњачи реновирани Здравствено-туристички центар "Бања Врућица", који је сигурно један од водећих здравствених, велнес и конгресних центара у региону - нагласила је Јовановићева.

На сјеверозападним обронцима планине Козаре смјештена је бања Мљечаница, чији је мото "природа узвраћа здрављем", а у близини центра су бројни културно-историјски споменици. У малом туристичком мјесту Слатина, код Бањалуке и Лакташа, налази се истоимена бања, у чијим врелима су пронађени римски новчићи. По јединственој води бања Кулаши надомак Прњавора је прави свјетски раритет. Постоји само седам таквих бања у свијету. У ТОРС-у кажу да многе туристе пут води и до густе борове шуме покрај Вишеграда, гдје се смјестила Вишеградска бања, драгуљ природе и људског стваралаштва.

Адреналин и феномени

У туристичкој понуди у посљедњих неколико година на самом врху су авантуристички и екстремни спортови, као што су рафтинг, параглајдинг, тандем скокови падобраном, кајакинг, чији љубитељи могу да уживају на ријекама, планинама, у националним парковима РС.

- У земљи гдје владају закони природе, авантуризам није изузетак, већ правило. РС се све више издваја као значајна дестинација авантуристичког туризма, који на наше просторе привлачи све више страних и домаћих туриста - наглашава Јовановићева.

Најатрактивније дестинације за то су токови Врбаса и Таре, планинска подручја Козаре, Сутјеске, Јахорине и Озрена.

И национални паркови "Козара" и "Сутјеска" су, према ријечима надлежних у ТОРС-у и мишљењу туриста, веома интересантне туристичке дестинације. Посјетиоци ових природних оаза, међу којима је све више странаца, могу да уживају у разноврсним садржајима, као што су планинарење, шетња уређеним пјешачким стазама, лов, риболов. Посјета овим парковима, наглашавају, може бити и едукативна, захваљујући бурним дешавањима која су се одиграла на њиховом тлу, те споменицима који су данас свједоци тога.

Значајна је понуда и у оквиру ловног и риболовног туризма.

- Можемо да издвојимо једну од најчистијих ријека Европе - Пливу, изузетне бистрине, специфичне боје, која представља прави мали рај на земљи, нарочито за спортске риболовце у дисциплини мушичарења - рекла је Јовановићева и подсјетила да је на тој ријеци прије четири године одржано Европско првенство у флај фишингу.

Непроцјењиво благо не само општине Србац него и цијеле Српске представља надалеко позната Бардача, резерват природе са 11 језера, јединствен на овим просторима, ријетко подручје природе са колонијама заштићених птица мочварица, барском и воденом флором и фауном. Бардача има бројне могућности за рекреативни туризам, а сваке године ту се одржава и традиционални Гастро фест, који привлачи бројне госте.

У близини Теслића се налази Растушка пећина. Ова предивно украшена пећина је и налазиште значајних биоспелеолошких врста и палеонтолошких ископина.

Српска може да се похвали и бројним природним феноменима, али они, иако привлаче посјетиоце, и даље нису довољно искоришћени. У близини Фоче налазе се пјешчане пирамиде, пандан српској Ђавољој вароши и "Башти богова" у Колораду. Овај природни феномен, осим што је недовољно истражен, неискоришћен је и неуређен. Заинтересованости туриста широм свијета да их посјете не мањка, али лоши путеви и недовољна сигнализација до пирамида, сматрају у Туристичкој организацији Фоче, кваре ово јединствено чудо природе.

- Цвјетање Укрине је феномен који се дешава само на ријеци Укрини у БиХ, те Тиси у Србији. Ријеч је о инсектима који једном годишње излазе из воде и прекривају површину ријеке и "плешу свадбени плес", стварајући тако утисак да је ријека процвјетала. Иако је ријеч о јединственој појави и чуду природе, нажалост, она није довољно искоришћена у сврху привлачења посјетилаца. На Тису, на примјер, током цвјетања долазе на стотине људи и из других земаља - казао је директор Туристичке организације општине Дервента Дамир Кљајић.

Бара Громижељ, код Бијељине, са живим пијеском и стаништем ријетке врсте рибе умбра крамери, стара је милионе година.  Иако представља дестинацију коју обавезно треба да обиђу љубитељи природе, нажалост, ни она не биљежи велику посјету.

Вјерски и културни туризам

У ТОРС-у истичу да је Српска отворена и гостољубива за све оне које путеви доведу на Балкан, подручје са дугом историјом, разноликом културом, недирнутом природом и гостољубивим домаћинима. Док ходају путевима историје, кажу, туристима се отварају манастирска врата крајишких драгуља Гомионице, Моштанице, манастира Светог Илије, Клисине, као једних од најзначајнијих у историји православних народа са подручја Крајине, вјековне богомоље Липље и Ступље.

На другој страни, додају, Херцеговина чува надалеко познате манастире Тврдош, по предању основаног од стране самог цара Константина још у четвртом вијеку, манастир Добрићево, Дужи. Предјеле Подриња украшавају манастири Папраћа, Ловница, Сасе, Тавна и Добрун.

У Требињу, у којем се из године у годину повећава број туриста, смјештена је Херцеговачка Грачаница, српски манастир чија манастирска црква представља вјерну копију цркве манастира Грачаница са Косова, задужбине краља Милутина.

Интересантне су цркве брвнаре у околини Слатине и Крупе и још много других који чувају дух православног народа, а разноликост културе и вјероисповијести потврђују, нагласили су у ТОРС-у, католички самостани и други вјерски објекти. То су, између осталих, самостан Марија Звијезда код Бањалуке, џамија Селимија и јеврејска кућа Бејт Шалом у Добоју.

Андрићград у Вишеграду је изузетна културна атракција РС која се позиционирала као неизоставна приликом посјете РС, баш као и вишеградска ћуприја на Дрини. Посјетиоци у Андрићграду могу да прошетају главном улицом - Корзом, погледају објекте грађене по узору на грађевине из доба средњовјековне српске историје и времена аустроугарске владавине. Ту је и велељепни Трг Николе Тесле.

И Билећа је град богате и занимљиве културно-историјске прошлости, а посебно се издвајају некрополе средњовјековних стећака, али и манастир Добрићево са вриједним фрескама.

Највећи град Српске, Бањалука, названа и градом зеленила због својих паркова и многобројних  алеја, дом је бисера архитектуре - Храма Христа Спаситеља, Банског двора и Палате Републике. Посебна атракција је тврђава Кастел, једна од најстаријих грађевина у БиХ. Тврђава је са свих страна опасана каменим зидинама, на којима су подигнуте пушкарнице и осматрачнице.

ТОРС, у сарадњи са локалним организацијама, промотивним активностима много доприноси промоцији туристичке понуде како на домаћем, тако и на иностраном тржишту.

- У будућности ћемо значајну пажњу посветити и заједничком креирању туристичких производа и заједничкој промоцији са земљама у региону, нарочито на трећим тржиштима. Сва та понуда, од планина до других видова туризма, може да буде унапријеђена и проширена новим атракцијама и садржајима и на томе се интензивно и ради - закључила је Јовановићева.

Смјештајни капацитети

Република Српска је, према подацима ТОРС-а, током јуна и јула ове године располагала са око 10.120 сталних лежаја. Српска је, додали су, лани забиљежила 256.277 долазака туриста, који су остварили 670.237 ноћења, док је за седам мјесеци ове године РС посјетило 140.382 туриста, а било је 331.920 ноћења.

Етно-туризам

Посљедњих година у РС на значају све више добија и еко-етно понуда. Најатрактивније дестинације овог типа свакако су, кажу у ТОРС-у, Етно-село Станишићи код Бијељине и све познатије подручје Шипова и његове околине, које захваљујући бројним сеоским домаћинствима, љубазним домаћинима, те садржајима који се нуде постаје све интересантнија локација.

- Богату понуду сеоског туризма има и планина Озрен, гдје посјетиоци могу да уживају у мирном и угодном амбијенту сеоских домаћинстава - напомиње Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана