Мигранте омамљују горивом и вирусима

Приредио: Борис Ђурић
Мигранте омамљују горивом и вирусима

Лондон - Кријумчари људи тјерају мигранте да пију дизел гориво и убризгавају им вирусе да би били тихи и мирни приликом преласка немирних вода Медитерана, откривено је у недавно објављеном извјештају британског медицинског журнала "Лансет".

"Лансет" наводи да је одређени број афричких миграната који су затражили помоћ у минхенској болници "Клиникум рехтс дер Изар" имало озбиљну хидрокарбонску пнеумонију након што су били натјерани да пију гориво уочи свог путовања из Либије у Италију.

Хуманитарне организације са Сицилије потврдиле су те извјештаје, чиме је откривен ужасан сценарио који почиње прије укрцавања на опасне бродиће и чамце.

Један мигрант из Нигерије рекао је истраживачима да кријумчари такође тјерају труднице да умећу у себе "импровизоване катетере" са пластичним тубама током путовања јер вјерују да ће њихов урин отровати мушкарце.

Како на бродићима и чамцима нема тоалета, нужда се мора обављати на палуби. Друга жена је рекла да је уобичајена пракса кријумчара да данима прије поласка не дају воду и храну мигрантима да би спријечили дигестивне процесе у тијелу како би људи били што слабији и онемогућени да паниче и преврну чамце.

- Нисам јела три пуна дана прије него што су нас из сигурне куће довели до обале на укрцавање. Људи не знају пливати и одржавање свакога слабим је начин да спријече панику међу њима - рекла је Нигеријка Мери када је стигла на Сицилију.

Истраживање "Лансета" је такође показало да мигранти добијају ињекције са паразитима, или одређене супстанце са паразитима, да би их учинили летаргичним током путовања.

Студија је за примјер навела младог Еритрејца који је био заражен црвима у тијелу и који је касније преминуо због отказивања рада виталних органа.

Мигранти су такође били жртве илегалне трговине органима који често иду богатим људима који не желе дуго чекати на листама за трансплантацију. У априлу ове године тијела деветорице Сомалаца испливала су на обале Александрије, без разних органа који су хируршки извађени.

Више од 168.000 миграната и избјеглица стигло је до обала Италије од почетка 2016. године. Такође је познато да је око 4.600 људи страдало покушавајући да се дочепа Европе, а извјештаји о страдањима миграната у Средоземном мору свакодневно запљускују јавност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана