Бања Дворови - зелено острво у мору равнице

Тихомир Несторовић
Бања Дворови - зелено острво у мору равнице

Упркос свеколикој раскоши семберске равнице: зеленилу, лијепим насељима, плодним њивама, уређеним воћњацима, добрим путевима и обалама великих ријека Саве и Дрине, бања Дворови изгледа као зелено острво у мору те равне љепоте. Ова бања има паркове, цвијетњаке, алеје, спортске терене, пет базена, од којих је један олимпијских димензија, хотел "Свети Стефан", ресторане, сеоска дворишта препуна зеленила и са лијепо уређеним кућама, добро снабдјевене самопослуге, печењаре...

Ипак, највредније у свему томе јесте благотворна геотермална вода са температуром од 75 Целзијусових степени, која је извире са дубине од 1300 метара. Код стаклене пирамиде, испод које је, у средишњем дијелу бањског комплекса, велика бушотина, пише и "да је вода у Дворовима натријумско-калцијумско-хидрокарбонатно-хлоридна благо алкална" - то је оно што чини благотворност те воде.

Хидролози тврде да је испод Семберије и Мачве огромно језеро те вреле скоро лабораторијски чисте воде, настало вјековним понирањем вода ријеке Дрине када избије иза планине Гучево.

 Наиме, утврђено је да дио вода Дрине понире испод ових равница да је вода која се сада користи у бањи Дворови стара више од 20 хиљада година. У том подручју је неколико бања и изворишта минералних вода, али су само бушотине геотермалне воде у Дворовима и у мачванском селу Клење.

Бушотина воде у Дворовима урађена је 1056. године када су вршена истраживања нафте. Умјесто црног злата потекла је врела вода. Предузимљиви Дворовљани дали су је на анализу, а резултати су надмашили очекивања и највећих оптимиста - вода има читаву лепезу љековитих својстава.

- Бања је постепено грађена. Прво смо имали неколико купатила, резервоар за врелу воду, а онда смо 1968. године изградили и базен олимпијских размјера. У прво вријеме воду смо морали хладити да бисмо је користили у бањи. Наставили смо са изградњом хотела, ресторана, базена, спортских терена, паркова, алеја, цвијетњака и друге инфраструктуре. Градња бање траје и сада. Имамо доста планова и увјерен сам да ћемо успјети у тој намјери, каже директор бање Дворови професор Светислав Лопандић, и напомиње да ове године очекују да ће на базенима и спортским теренима бити 100 хиљада гостију и око 20 хиљада у хотелу "Свети Стефан".

Упоредо са туристичко-угоститељским дијелом велика пажња у бањи Дворови поклања се и медицинском комплексу, јер се показало поузданим лијечење хроничних реуматских обољења, лакших облика дијабетеса, хроничног гастритиса, посттрауматских повреда екстремитета, хроничних гинеколошких болести, лумбага, спондилозе, епондилитиса и лубмоишијалгије.

- Имамо веома стручан и мобилан медицински тим, па је све више пацијената из цијеле Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и других крајева, за нас се већ прочуло на читавом подручју бивше Југославије, јер наша геотермална вода лијечи многа обољења, а пацијентима препоручујемо употребу геотермалне воде у облику купки у нашем здравственом блоку, али имамо и чесме, па воду могу несметано да користе наши гости, путници-намјерници и сви који наврате у нашу бању - каже директор Лопандић.

Хотел "Свети Стефан" је високе "Б" категорије са 42 двокреветне собе, два апартмана и лифтом. Собе имају купатила и сву неопходну савремену опрему. У овом објекту организују се семинари, симпозијуми, савјетовања и друге велике манифестације, јер се налази на средокраћи између великих центара: Београд, Нови Сад, Сарајево, Загреб, Бања Лука, Шабац, Ваљево...

Базене и спортске терене свакодневно љети посјети више од шест хиљада гостију из Семберије, Подмајевичког краја, Подриња, Мачве, Срема и Посавине. Упркос томе што изгледа да је тај дио бање пренатрпан у њему се увијек може наћи довољно мјеста за купање, одмор, разоноду и рекреацију, јер постоје базени за најмању дјецу, омладину и за оне најспособније.

На великом бањском паркингу на аутомобилима се налазе скоро све регистарске таблице европских земаља, посебно из окружења. До Дворова и његове гласовите бање са геотермалном водом лако се стиже - она је између Павловића пута и магистрале која још од запада Републике Српске води ка мосту на ријеци Сави. Доста је и путника који застану у овој необичној оази мира, цвијећа, младости и здравља, освјеже се "надишу се милине" пуним плућима, па наставе даље приповиједајући како у великој равници постоји бања Дворови, а у бањи врела љековита вода, те на базенима и око њих на хиљаде гостију.

Само још да почну и "бањске слатке приче" као што је то својствено монденским мјестима. Некда се кроз Бању Ковиљачу ишло у Европу, а сада се кроз бању Дворови иде за васколики бијели свијет. И враћа се отуда.

Спорт

- Током године организујемо и припрему бројних спортских екипа и репрезентација: кошаркашких, фудбалских, одбојкашких, рукометних, тениских и других. Имамо и терене за одбојку и фудбал на пијеску. Оно што нам је најважније јесте да све те екипе касније у лигашком такмичењу остварују високе резултате, а да наши пацијенти које довезу санитетска кола касније могу пјешице да се опорављени и излијечени врате кућама, не крије задовољство директор Светислав Лопандић.                               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана