Златковићева на одмор, Мутабџија међу студенте

Ведрана Кулага
Златковићева на одмор, Мутабџија међу студенте

Бањалука - Дио министара из претходног сазива Владе РС, након што њихове фотеље заузму новоименовани, вратиће се пословима којима су се бавили прије уласка у извршну власт, неки ће отићи у друге фотеље, а има и оних који ће до проналаска новог ангажмана примати министарску плату још пола године.

Након именовања нове Владе седам министара из претходне ће у потрагу за новим радним мјестом, а да ли ће и даље бити на буџету, биће јасно након званичне примопредаје дужности која би требало да буде обављена идуће седмице.

Законом о радним односима у државним органима РС прописано је да изабрано лице по престанку функције има право да прима плату шест мјесеци након тога у износу у вријеме престанка функције. Плата министара у Влади РС износи око 2.700 марака. Право на ову привилегију престаје аутоматски уколико та особа пронађе нови посао или стекне право на пензију.

За сада је јасно да ће законско право искористити Горана Златковић, која одлази са позиције министра правде. Златковићева је 2010. године дошла у Владу РС са позиције потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Првобитно је била именована за министра трговине и туризма, да би половином 2012. године постала вршилац дужности министра правде, након што се са те позиције повукао Џерард Селман, који је именован за предсједника Уставног суда РС. Златковићева је послије реконструкције Владе у марту прошле године именована за министра правде.

Каже да јој истек мандата није тешко пао и да једва чека да се одмори.

- Идем својој кући, да мирно спавам, да се одморим. Користићу право које ми припада по закону, а онда ћу донијети одлуку у вези са даљим ангажманом - рекла је Златковићева и нагласила да још није поднијела захтјев за исплату министарске плате јер није предала дужност свом насљеднику Антону Касиповићу.

За разлику од Златковићеве, њен колега Игор Видовић каже да неће користити право да прима плату. Видовић је у Владу дошао у марту прошле године са позиције предсједника Управног одбора Радио-телевизије РС. На челу Министарства за економске односе и регионалну сарадњу замијенио је Жељку Цвијановић, која је именована за премијера.

- Нећу користити "бијели хљеб" уважавајући ситуацију у којој се налази Српска. Гледаћу да се вратим у своју струку - изјавио је Видовић, који је магистар електротехнике.

Одлазећи министар просвјете и културе Горан Мутабџија још није одлучио да ли ће затражити да прима министарску плату, али је сигуран да се враћа у универзитетске воде, из којих је и дошао у Владу 2013. године.

- Враћам се на факултет у Источно Сарајево. Вријеме које имам сада искористићу да завршим уџбенике на којима сам раније радио и да у нову школску годину уђем потпуно спреман - казао је Мутабџија.

У новој Влади неће бити ни досадашњи министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, који је изабран за предсједника Народне скупштине РС. Одлазак из Владе неће тешко пасти ни Нади Тешановић, која је цијели мандат од 2010. до сада била на челу Министарства за породицу, омладину и спорт. Она је прије формирања нове Владе именована за делегата у Вијећу народа РС, гдје ће зарађивати тек незнатно мање него на досадашњем послу.

Из Владе РС одлази и Жељко Ковачевић, који је цијели мандат био министар индустрије, енергетике и рударства. Прије избора у Владу био је директор највећег дистрибутивног предузећа у систему "Електропривреде РС" - бањалучке "Електрокрајине". Министарске фотеље напуштају и Радислав Јовичић, који је у склопу реконструкције Владе 2013. године замијенио Станислава Чађу на челу Министарства унутрашњих послова, те Маида Ибришагић-Хрстић, која је исте те године именована за министра туризма и трговине умјесто Горане Златковић. Посљедњи Јовичићев посао прије уласка у Владу био је у Агенцији за истраге и заштиту БиХ (SIPA), а 2009. године га је смијенио високи представник Валентин Инцко. У Владу је ушао након што је та одлука укинута, јер нису доказане оптужбе на његов рачун. Ибришагић-Хрстић је прије именовања за министра била помоћник и савјетник у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију. Гдје ће Ковачевић, Јовичић и Ибришагић-Хрстић наставити каријеру за сада није познато, јер у петак нису одговарали на телефонске позиве.

Остају у Влади

Половина министара из досадашњег сазива остаће и даље у кабинету Жељке Цвијановић. Зоран Тегелтија је остао министар финансија, Драган Богданић здравља и социјалне заштите, Јасмин Комић науке и технологије, Стево Мирјанић пољопривреде, водопривреде и шумарства, Сребренка Голић просторног уређења, грађевинарства и екологије, Давор Чордаш избјеглица и расељених лица, а Лејла Решић управе и локалне самоуправе. У Влади остаје и Петар Ђокић, али ће он једини замијенити ресор, па ће умјесто за рад и борачко-инвалидску заштиту, бити задужен за индустрију, енергетику и рударство.

Златковићева напустила СП

Осим што одлази из Владе, Горана Златковић је напустила и Социјалистичку партију, чији је члан била од оснивања странке, а била је и оснивач њеног општинског одбора у Броду.

- Не иступам из странке јер нисам поново ушла у Владу РС, већ због незадовољства односом према људима који су дугогодишњи чланови СП-а - рекла је Златковићева.

Гдје ће министри наставити каријеру

Горана Златковић - примаће министарску плату док не пронађе нови посао

Горан Мутабџија - враћа се на Универзитет у Источном Сарајеву

Игор Видовић - тражиће посао у струци, неће примати министарску плату

Недељко Чубриловић - изабран за предсједника Народне скупштине РС

Нада Тешановић - изабрана за делегата у Вијећу народа РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана