Zahtjevi boraca čekaju novu vlast

Vedrana Kulaga
Zahtjevi boraca čekaju novu vlast

Banjaluka - Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) je spremna za novu rundu pregovora sa Vladom RS da bi bila stavljena tačka na preostala ključna pitanja koja muče boračku populaciju, ali će, kako sada stvari stoje, ta pitanja dočekati novi saziv vlasti.

Predstavnici boraca su istrajni u namjeri da sa Vladom RS potpišu memorandum o statusnim pitanjima boračke organizacije i boračkih kategorija koje sa zvaničnicima RS ozbiljno usaglašavaju od marta.

Predsjedništvo BORS-a je prošle sedmice donijelo odluku da ponovo Vladi RS dostavi na potpisivanje memorandum, jer su nezadovoljni što sva pitanja nisu dobila epilog. Jedino je, kažu, riješena isplata mjesečnog dodatka za borce koji su napunili 65 godina, a nemaju 15 godina radnog staža.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić kaže da bi danas trebalo da budu zvanično definisani zaključci sa posljednje sjednice, sa kojima kreću u pregovore.

- Na sastanku sa predsjednikom Republike, koji je održan u martu, smo definisali pitanja u širem krugu koja su ključna za boračku populaciju. Mi smo pripremili tekst, bili smo kod nadležnih u Vladi i gotovo u 99 odsto usaglasili tekst memoranduma koji treba da potpišemo sa njima. Vrijeme je odmicalo, ali nije potpisan. Jedino je realizovan zaključak koji se odnosi na isplatu mjesečnog primanja za osobe sa 65 godina života - rekao je Miletić.

Sve drugo, kaže, stoji nepotpisano.

- Na posljednjoj sjednici smo donijeli zaključak da tražimo od Vlade RS da memorandum bude potpisan do 20. septembra. U toku je predizborna kampanja, ali nam je stalo da se to pokuša završiti u ovom mjesecu - rekao je Miletić, koji ranije nije isključio ni mogućnost sazivanja Sabora srpskih boraca ako stvari ne budu išle u pravom smjeru.

Iz Vlade RS poručuju da su svjesni problema koji muče borce, uz naglasak da su oni na vrhu prioriteta. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da su dio važnih pitanja, koja su bila predmet memoranduma, već riješili, a među njima je i penzionisanje ljudi koji nisu imali 15 godina radnog staža.

- To je glavno i centralno pitanje koje je riješeno. Istina, ima ih još, a jedno je to što traže poseban status u smislu da budu reprezentativni. To podrazumijeva izmjenu Zakona o fondacijama i udruženjima koji još ozbiljno nije uzet u rad. Želim da to ubrzamo i da završimo, ali konačna odluka je na Vladi. S obzirom na to da je predizborna kampanja ne vjerujem da ćemo to moći uraditi, ali zato treba sjesti odmah poslije izbora, pregovarati i dogovoriti se - rekao je Savanović.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić izrazio je ranije nadu da će na kraju biti pozitivno riješeno i pitanje o potpisivanju memoranduma kojim se između ostalog rješava status BORS-a. Vlada RS je u julu donijela odluku na osnovu koje će mjesečni iznos najniže penzije od 187 maraka dobijati 600 demobilisanih boraca koji imaju 65 godina, ali nemaju 15 godina osiguranog staža.

Izbori

Predsjedništvo Boračke organizacije RS je zaključilo da će odluku o sprovođenju izbora u toj organizaciji donijeti njena Skupština 25. oktobra. Do tada će, kako su naglasili, biti donesena potrebna akta o raspisivanju i sprovođenju izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana