Za putovanja 220.000, a mnoga bila turistička

Željka Domazet
Za putovanja 220.000, a mnoga bila turistička

Sarajevo - Poslanici i delegati iz prošlog saziva Parlamenta BiH krstarili su planetom u 2014. godini i iz budžeta potrošili oko 220.000 maraka iako su troškovi velikog broja putovanja padali na teret organizatora.

S obzirom na to da su parlamentarci cijeli avgust prošle godine proveli na kolektivnom godišnjem odmoru, a da nisu radili ni u decembru, kada je na njihova mjesta trebalo da sjednu novi poslanici i delegati, troškovi se praktično odnose samo na deset mjeseci 2014. godine. Parlamentarci su putovali na veliki broj svjetskih destinacija, a od mnogih službenih putovanja vjerovatno nikada nećemo imati korist, pa bi se prije mogla svrstati u kategoriju turističkih. U izvještajima o putovanjima i Parlament BiH i javnost su ostali uskraćeni za informacije o njihovim efektima.

Prema podacima do kojih je došao “Glas Srpske”, najviše novca za putovanja poslanika i delegata izdvojeno je u junu kada je potrošeno 41.775, a najmanje mjesec kasnije kada su koštala 7.040 maraka. Najskuplja pojedinačna posjeta parlamentaraca zabilježena je u martu kada su na zasjedanje Interparlamentarne unije u Ženevu na četiri dana otputovali Nermina Ćemalović, Drago Kalabić, Mato Franjičević i Ismeta Dervoz. Njihov ceh iznosio je 16.050 KM. Na istu adresu nekoliko mjeseci putovali su ponovo Ćemalovićeva i Franjičević i naplatili 8.135 maraka za troškove i dnevnice.

Na aerodromima se najčešće mogla vidjeti Dervozova, koja je o državnom trošku putovala 13 puta. Omiljena destinacija bila joj je Francuska, pa je najčešće putovala u Pariz i Strazbur gdje je uglavnom prisustvovala događajima koje je organizovala Parlamentarna skupština Savjeta Evrope. Malo koje njeno putovanje koštalo je ispod 3.000 KM. Danijela Martinović putovala je u inostranstvo sedam puta, a najčešća destinacija bio joj je Beč. Milica Marković najčešće je posjećivala Strazbur i Azerbejdžan, putovala je i na Kipar, a prošle godine je van zemlje o trošku Parlamenta BiH boravila sedam puta. Česti putnici bili su i poslanici Senad Šepić i Saša Magazinović, a uglavnom su im destinacije bile Strazbur, Beč i Brisel.

Među skupljim je bila i posjeta švedskom parlamentu u koju su putovali Martinovićeva, Nermina Zaimović-Uzunović, Vesna Krstović-Spremo i Zijad Jagodić. Mada je trajala samo jedan dan, poreske obveznike je koštala 7.977 maraka. Poslije sastanka Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative koji je održan u Beču od 10. do 12. juna, a na koji su putovali Martinovićeva, Zvonko Jurišić i Krstan Simić, ispostavljen je račun na 5.220 maraka. Za boravak Markovićeve, Šepića i Dervozove na trećem dijelu zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 23. do 27. juna izdvojeno je 9.377 maraka, a za odlazak Mirze Kušljugića i Lazara Prodanovića na sjednicu Parlamentarne skupštine OEBS-a u Baku u Azerbejdžanu, gdje su boravili četiri dana, dato je 7.098 maraka.

Među najbizarnijim i vjerovatno potpuno beskorisnim putovanjima je odlazak Azre Hadžiahmetović na zasjedanje Parlamentarne skupštine Frankofonije u Kanadi koji je BiH koštao 5.353 KM. Teško je očekivati da je BiH nešto dobila i od putovanja Borislava Bojića na forum “Indija - Centralna Evropa” za koje su izdvojene 3.722 KM. Milorad Živković putovao je na zasjedanje Svjetske alijanse religija u južnokorejskoj prestonici Seulu za koje je utrošeno 7.339 KM. Odlazak Bože Ljubića na Svjetski forum za demokratiju u Strazbur plaćen je 3.085 maraka.

Projekt menadžer Centra civilnih inicijativa Ivica Ćavar, koji godinama prati rad Parlamenta BiH, kaže da su međunarodne aktivnosti važan segment u radu svakog parlamenta, ali da mora biti obavljena analiza putovanja, a posebno efekata službenih posjeta.

- Činjenica je da nema kvalitetnih izvještaja sa tih putovanja. Ako nema rezultata tih putovanja, onda je svaka potrošena marka mnogo. Putovanja jesu neophodna, ali ako su se pretvorila u ekskurzije i ako korist od njih imaju samo oni koji putuju, onda su to promašene investicije - kaže Ćavar.

Politički analitičar Adis Arapović smatra da nema kriterijuma na osnovu kojih bi bile razdvojene važne od nevažnih posjeta.

- To su postale turističke ekskurzije od kojih ima više budžetske štete nego političke koristi. Ne putuju samo parlamentarci, nego i ministri, njihovi zamjenici i pomoćnici, savjetnici, sekretarice... Trećina onih koji putuju nemaju nikakve odgovornosti ni moći u odlučivanju - kazao je Arapović i dodao da bi izvještaji nakon putovanja morali biti obavezni i veoma detaljni.

Najskuplja putovanja

 

16.050

Zasjedanje Interparlamentarne unije u Ženevi od 16. do 20. marta - Nermina Ćemalović, Drago Kalabić, Mato Franjičević i Ismeta Dervoz

 

9.377

Treće zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 23. do 27. juna - Milica Marković, Senad Šepić i Ismeta Dervoz

 

9.067

Godišnja konferencija Parlamentarne skupštine NATO-a u Hagu od 21. do 24. novembra - Božo Ljubić, Milorad Živković i Asim Sarajlić

 

8.135

Zasjedanje Interparlamentarne unije u Ženevi od 12. do 16. oktobra - Nermina Ćemalović i Mato Franjičević

 

7.977

Posjeta Parlamentu Švedske 4. juna - Danijela Martinović, Nermina Zaimović-Uzunović, Vesna Krstović-Spremo i Zijad Jagodić

 

7.339

Zasjedanje Svjetske alijanse religija u Seulu od 17. do 19. septembra - Milorad Živković

 

 

Rekorderi po broju putovanja

13 - Ismeta Dervoz

7 - Danijela Martinović

7 - Milica Marković

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana