За путовања 220.000, а многа била туристичка

Жељка Домазет
За путовања 220.000, а многа била туристичка

Сарајево - Посланици и делегати из прошлог сазива Парламента БиХ крстарили су планетом у 2014. години и из буџета потрошили око 220.000 марака иако су трошкови великог броја путовања падали на терет организатора.

С обзиром на то да су парламентарци цијели август прошле године провели на колективном годишњем одмору, а да нису радили ни у децембру, када је на њихова мјеста требало да сједну нови посланици и делегати, трошкови се практично односе само на десет мјесеци 2014. године. Парламентарци су путовали на велики број свјетских дестинација, а од многих службених путовања вјероватно никада нећемо имати корист, па би се прије могла сврстати у категорију туристичких. У извјештајима о путовањима и Парламент БиХ и јавност су остали ускраћени за информације о њиховим ефектима.

Према подацима до којих је дошао “Глас Српске”, највише новца за путовања посланика и делегата издвојено је у јуну када је потрошено 41.775, а најмање мјесец касније када су коштала 7.040 марака. Најскупља појединачна посјета парламентараца забиљежена је у марту када су на засједање Интерпарламентарне уније у Женеву на четири дана отпутовали Нермина Ћемаловић, Драго Калабић, Мато Фрањичевић и Исмета Дервоз. Њихов цех износио је 16.050 КМ. На исту адресу неколико мјесеци путовали су поново Ћемаловићева и Фрањичевић и наплатили 8.135 марака за трошкове и дневнице.

На аеродромима се најчешће могла видјети Дервозова, која је о државном трошку путовала 13 пута. Омиљена дестинација била јој је Француска, па је најчешће путовала у Париз и Стразбур гдје је углавном присуствовала догађајима које је организовала Парламентарна скупштина Савјета Европе. Мало које њено путовање коштало је испод 3.000 КМ. Данијела Мартиновић путовала је у иностранство седам пута, а најчешћа дестинација био јој је Беч. Милица Марковић најчешће је посјећивала Стразбур и Азербејџан, путовала је и на Кипар, а прошле године је ван земље о трошку Парламента БиХ боравила седам пута. Чести путници били су и посланици Сенад Шепић и Саша Магазиновић, а углавном су им дестинације биле Стразбур, Беч и Брисел.

Међу скупљим је била и посјета шведском парламенту у коју су путовали Мартиновићева, Нермина Заимовић-Узуновић, Весна Крстовић-Спремо и Зијад Јагодић. Мада је трајала само један дан, пореске обвезнике је коштала 7.977 марака. Послије састанка Парламентарне димензије Централноевропске иницијативе који је одржан у Бечу од 10. до 12. јуна, а на који су путовали Мартиновићева, Звонко Јуришић и Крстан Симић, испостављен је рачун на 5.220 марака. За боравак Марковићеве, Шепића и Дервозове на трећем дијелу засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе од 23. до 27. јуна издвојено је 9.377 марака, а за одлазак Мирзе Кушљугића и Лазара Продановића на сједницу Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Баку у Азербејџану, гдје су боравили четири дана, дато је 7.098 марака.

Међу најбизарнијим и вјероватно потпуно бескорисним путовањима је одлазак Азре Хаџиахметовић на засједање Парламентарне скупштине Франкофоније у Канади који је БиХ коштао 5.353 КМ. Тешко је очекивати да је БиХ нешто добила и од путовања Борислава Бојића на форум “Индија - Централна Европа” за које су издвојене 3.722 КМ. Милорад Живковић путовао је на засједање Свјетске алијансе религија у јужнокорејској престоници Сеулу за које је утрошено 7.339 КМ. Одлазак Боже Љубића на Свјетски форум за демократију у Стразбур плаћен је 3.085 марака.

Пројект менаџер Центра цивилних иницијатива Ивица Ћавар, који годинама прати рад Парламента БиХ, каже да су међународне активности важан сегмент у раду сваког парламента, али да мора бити обављена анализа путовања, а посебно ефеката службених посјета.

- Чињеница је да нема квалитетних извјештаја са тих путовања. Ако нема резултата тих путовања, онда је свака потрошена марка много. Путовања јесу неопходна, али ако су се претворила у екскурзије и ако корист од њих имају само они који путују, онда су то промашене инвестиције - каже Ћавар.

Политички аналитичар Адис Араповић сматра да нема критеријума на основу којих би биле раздвојене важне од неважних посјета.

- То су постале туристичке екскурзије од којих има више буџетске штете него политичке користи. Не путују само парламентарци, него и министри, њихови замјеници и помоћници, савјетници, секретарице... Трећина оних који путују немају никакве одговорности ни моћи у одлучивању - казао је Араповић и додао да би извјештаји након путовања морали бити обавезни и веома детаљни.

Најскупља путовања

 

16.050

Засједање Интерпарламентарне уније у Женеви од 16. до 20. марта - Нермина Ћемаловић, Драго Калабић, Мато Фрањичевић и Исмета Дервоз

 

9.377

Треће засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе од 23. до 27. јуна - Милица Марковић, Сенад Шепић и Исмета Дервоз

 

9.067

Годишња конференција Парламентарне скупштине НАТО-а у Хагу од 21. до 24. новембра - Божо Љубић, Милорад Живковић и Асим Сарајлић

 

8.135

Засједање Интерпарламентарне уније у Женеви од 12. до 16. октобра - Нермина Ћемаловић и Мато Фрањичевић

 

7.977

Посјета Парламенту Шведске 4. јуна - Данијела Мартиновић, Нермина Заимовић-Узуновић, Весна Крстовић-Спремо и Зијад Јагодић

 

7.339

Засједање Свјетске алијансе религија у Сеулу од 17. до 19. септембра - Милорад Живковић

 

 

Рекордери по броју путовања

13 - Исмета Дервоз

7 - Данијела Мартиновић

7 - Милица Марковић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана