Vozači ponovo voze sa licencom iz RS

Marijana Miljić
Vozači ponovo voze sa licencom iz RS

Sarajevo - Vozači će moći da koriste licence koje izdaju entiteti do 30. aprila ove godine, a to je omogućeno odgađanjem primjene pravilnika o uslovima za izdavanje licence i kvalifikovane kartice.

Dogovor o prolongiranju početka primjene pravilnika postigli su juče ministri saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko u Sarajevu.

- Period odgađanja primjene pravilnika na osnovu prethodne odluke istekao je 31. decembra 2016. i on je stupio na snagu 1. januara ove godine. Osim novog odgađanja primjene dogovorili smo se da bude formirana radna grupa koja će raditi na izmjeni pravilnika. Na sastanku, koji je zakazan za 30. april, neće biti tražena ponovna odgoda njegove primjene, već ćemo u međuvremenu pripremiti izmjenu i prilagoditi ga vozačima da bi bez problema mogli da dobiju licencu - naveo je Trninić.

Radna grupa koja je ranije bila formirana da bi riješila ovaj problem nijednom se nije sastala, a Trninić kaže da neće dozvoliti da se to ponovi i da će morati obaviti zadatak. Na sastanku je zaključeno da je potrebno uspostaviti informacioni sistem između Banjaluke i Sarajeva da vozači iz RS ne bi morali da dolaze u Sarajevo po licencu, već da je preuzmu u Ministarstvu saobraćaja RS kada je izda Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

- Dio postojećeg pravilnika nije u skladu sa Ustavom i zakonom jer zadire u obrazovanje vozača. U Srpskoj postoji škola za vozače u kojoj stiču zvanje KV vozača, a pravilnikom je predviđeno da im je nakon toga potrebna dodatna edukacija u Širokom Brijegu. Ukazali smo na ovaj problem, a radna grupa ima zadatak da ga riješi - naveo je Trninić i dodao da će rješavanju svih problema u vezi sa pravilnikom doprinijeti i donošenje zakona o međuentitetskom i međudržavnom transportu.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić je rekao da je dobro što vozači mogu da prelaze granicu sa licencama Srpske.

- Pravilnik nije ni završen od 2009. godine do danas. Glavni koraci moraju biti uvođenje informacionog sistema između ministarstava u Banjaluci i Sarajevu i ukidanje škole u Širokom Brijegu, koja služi samo za bogaćenje pojedinaca. Ova škola je izmišljena i vozači su samo za ovjeru validnih diploma bespotrebno plaćali 700 KM - naveo je Grbić.

Autoput i most

Neđo Trninić i Ismir Jusko su razgovarali i o infrastrukturnim projektima, među kojima je izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo i mosta na Savi kod Gradiške.

- Entiteti su nadležni za infrastrukturne projekte i ne može se ništa dogovarati bez Ministarstva saobraćaja i veza RS. Srpska podržava izgradnju ovog autoputa i ako dođe do realizacije, biće uključena u gradnju i određivanje trase - naveo je Trninić i dodao da je most na Savi međudržavni projekat i da je Ministarstvo komunikacija i transporta izrazilo spremnost da se uključi u rješavanje svih problema u vezi sa njegovom izgradnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana