Возачи поново возе са лиценцом из РС

Маријана Миљић
Возачи поново возе са лиценцом из РС

Сарајево - Возачи ће моћи да користе лиценце које издају ентитети до 30. априла ове године, а то је омогућено одгађањем примјене правилника о условима за издавање лиценце и квалификоване картице.

Договор о пролонгирању почетка примјене правилника постигли су јуче министри саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић и комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско у Сарајеву.

- Период одгађања примјене правилника на основу претходне одлуке истекао је 31. децембра 2016. и он је ступио на снагу 1. јануара ове године. Осим новог одгађања примјене договорили смо се да буде формирана радна група која ће радити на измјени правилника. На састанку, који је заказан за 30. април, неће бити тражена поновна одгода његове примјене, већ ћемо у међувремену припремити измјену и прилагодити га возачима да би без проблема могли да добију лиценцу - навео је Трнинић.

Радна група која је раније била формирана да би ријешила овај проблем ниједном се није састала, а Трнинић каже да неће дозволити да се то понови и да ће морати обавити задатак. На састанку је закључено да је потребно успоставити информациони систем између Бањалуке и Сарајева да возачи из РС не би морали да долазе у Сарајево по лиценцу, већ да је преузму у Министарству саобраћаја РС када је изда Министарство комуникација и транспорта БиХ.

- Дио постојећег правилника није у складу са Уставом и законом јер задире у образовање возача. У Српској постоји школа за возаче у којој стичу звање КВ возача, а правилником је предвиђено да им је након тога потребна додатна едукација у Широком Бријегу. Указали смо на овај проблем, а радна група има задатак да га ријеши - навео је Трнинић и додао да ће рјешавању свих проблема у вези са правилником допринијети и доношење закона о међуентитетском и међудржавном транспорту.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић је рекао да је добро што возачи могу да прелазе границу са лиценцама Српске.

- Правилник није ни завршен од 2009. године до данас. Главни кораци морају бити увођење информационог система између министарстава у Бањалуци и Сарајеву и укидање школе у Широком Бријегу, која служи само за богаћење појединаца. Ова школа је измишљена и возачи су само за овјеру валидних диплома беспотребно плаћали 700 КМ - навео је Грбић.

Аутопут и мост

Неђо Трнинић и Исмир Јуско су разговарали и о инфраструктурним пројектима, међу којима је изградња аутопута Београд - Сарајево и моста на Сави код Градишке.

- Ентитети су надлежни за инфраструктурне пројекте и не може се ништа договарати без Министарства саобраћаја и веза РС. Српска подржава изградњу овог аутопута и ако дође до реализације, биће укључена у градњу и одређивање трасе - навео је Трнинић и додао да је мост на Сави међудржавни пројекат и да је Министарство комуникација и транспорта изразило спремност да се укључи у рјешавање свих проблема у вези са његовом изградњом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана