Vojnik OS BiH ima 27 godina, srednju školu i zarađuje 900 maraka

Vedrana Kulaga
Vojnik OS BiH ima 27 godina, srednju školu i zarađuje 900 maraka

Sarajevo - Profil profesionalnog vojnika u Oružanim snagama BiH pokazuje da u prosjeku ima 27 godina, diplomu srednje škole i platu nešto veću od 900 maraka.

Vojna služba je jedan od najpoželjnijih poslova u BiH, a upravo su plata koja je iznad prosječne i znatno veća nego u većini oblasti u privredi, te sigurnost, s obzirom na to da se radi o državnom poslu, među glavnim razlozima što iz godine u godinu hiljade mladića i djevojaka šalju svoje biografije na javne oglase za prijem u Oružane snage, bez obzira na to što su se školovali za druge životne pozive.

Vojničku uniformu trenutno duži 4.069 vojnika i skoro jednak broj podoficira i oficira. Zbog starosne granice koja propisuje da stariji od 35 godina ne mogu biti profesionalni vojnici, Ministarstvo odbrane BiH raspisuje konkurse za prijem novih. U Ministarstvu odbrane kažu da su prilikom svakog konkursa zatrpani prijavama. Na dosadašnjih sedam javnih oglasa za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu apliciralo je više od 25.000 kandidata. Uniformu je zadužilo 4.112 vojnika, što pokazuje da na svako slobodno mjesto aplicira više od šest kandidata. Bitka za popunu oficirskih formacijskih mjesta je još oštrija. Na do sada raspisana dva javna konkursa za prijem 69 mladih oficira apliciralo je oko 600 kandidata.

- Na prvom konkursu je primljeno 29 kandidata, dok se 14 kandidata odabranih na drugom javnom konkursu trenutno nalazi na osnovnoj oficirskoj obuci i njihov prijem je planiran za početak iduće godine - kažu u Ministarstvu odbrane i dodaju da očekuju da će i na idućim konkursima biti jednako veliko interesovanje za rad u Oružanim snagama BiH.

Prema podacima Ministarstva odbrane, prosječna starost vojnika je 27, podoficira 42, a oficira 43 godine. Kada je u pitanju obrazovanje, čak 90 odsto vojnika ima KV i srednju stručnu spremu. Ostali imaju diplome više škole ili fakulteta, jer u vojnim redovima nema nikoga sa završenom osnovnom školom.

- Prosječna plata zaposlenih u Oružanim snagama BiH iznosi 902,03 KM i odnosi se na plate profesionalnih vojnih lica od čina vojnika do čina generala - kazali su u Ministarstvu odbrane.

Vojni povjerenik Boško Šiljegović kaže da, uprkos značajnim problemima i u Oružanim snagama, ne čudi činjenica da je vojna služba i dalje atraktivan posao za mlade ljude.

- To posebno ne čudi ako se ima u vidu stanje na tržištu rada. Nedostatak posla natjerao je veliki broj mladića i djevojaka da se prijavljuju u Oružane snage. Redovna plata i siguran posao razlozi su zbog kojih dosta ljudi sa završenim fakultetom pristaje da u vojsci radi poslove za koje je tražena niža stručna sprema - rekao je Šiljegović.

Dok rijetki vojnu uniformu mijenjaju civilnom odjećom zbog pronalaska boljeg posla, većina koja napušta Oružane snage, prema Šiljegovićevim riječima, odlazi zbog starosne granice.

- Vojnici moraju da u 35. godini napuste službu ako nisu bili u mogućnosti da budu prevedeni u podoficire, gdje je granica 50 godina. Ako uspiju da prođu kriterijume i provjere, zaposleni u Oružanim snagama imaju sigurnost, može se reći, do kraja radnog vijeka - kazao je Šiljegović.

Nasuprot benefitima koje sa sobom nosi maskirna uniforma su poprilično loši uslovi u kasarnama i drugim vojnim objektima. Neuslovne prostorije za rad i boravak, loša hrana i grijanje samo su neki od problema sa kojima se suočavaju vojnici, koje je evidentirao Šiljegović nakon obilaska kasarni i jedinica. Stanje je loše uprkos tome što

je Ministarstvo odbrane BiH najveći potrošač budžetskog novca. Ovaj resor godišnje troši blizu 300 miliona KM, ali najveći dio vojnog budžeta odlazi na plate, naknade i zakup objekata za smještaj.

Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH regulisano je da se produženje ugovora za vojnike razmatra poslije tri, šest i deset godina službe. Prema podacima Ministarstva odbrane, do kraja godine 46 vojnika će napustiti službu zbog godina starosti, dok uniforma čeka 48 civila.

Najveće stavke u budžetu Ministarstva odbrane BiH u 2014. godini (miliona KM)

Plate                                      -        189,90

Naknada za prevoz                 -        13,70

Topli obrok                           -        9,76

Smještaj vojnih  i drugih lica    -        7,61

Odvojeni život                      -        6,45

Regres                                     -        3,00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana