Војник ОС БиХ има 27 година, средњу школу и зарађује 900 марака

Ведрана Кулага
Војник ОС БиХ има 27 година, средњу школу и зарађује 900 марака

Сарајево - Профил професионалног војника у Оружаним снагама БиХ показује да у просјеку има 27 година, диплому средње школе и плату нешто већу од 900 марака.

Војна служба је један од најпожељнијих послова у БиХ, а управо су плата која је изнад просјечне и знатно већа него у већини области у привреди, те сигурност, с обзиром на то да се ради о државном послу, међу главним разлозима што из године у годину хиљаде младића и дјевојака шаљу своје биографије на јавне огласе за пријем у Оружане снаге, без обзира на то што су се школовали за друге животне позиве.

Војничку униформу тренутно дужи 4.069 војника и скоро једнак број подофицира и официра. Због старосне границе која прописује да старији од 35 година не могу бити професионални војници, Министарство одбране БиХ расписује конкурсе за пријем нових. У Министарству одбране кажу да су приликом сваког конкурса затрпани пријавама. На досадашњих седам јавних огласа за пријем војника у професионалну војну службу аплицирало је више од 25.000 кандидата. Униформу је задужило 4.112 војника, што показује да на свако слободно мјесто аплицира више од шест кандидата. Битка за попуну официрских формацијских мјеста је још оштрија. На до сада расписана два јавна конкурса за пријем 69 младих официра аплицирало је око 600 кандидата.

- На првом конкурсу је примљено 29 кандидата, док се 14 кандидата одабраних на другом јавном конкурсу тренутно налази на основној официрској обуци и њихов пријем је планиран за почетак идуће године - кажу у Министарству одбране и додају да очекују да ће и на идућим конкурсима бити једнако велико интересовање за рад у Оружаним снагама БиХ.

Према подацима Министарства одбране, просјечна старост војника је 27, подофицира 42, а официра 43 године. Када је у питању образовање, чак 90 одсто војника има КВ и средњу стручну спрему. Остали имају дипломе више школе или факултета, јер у војним редовима нема никога са завршеном основном школом.

- Просјечна плата запослених у Оружаним снагама БиХ износи 902,03 КМ и односи се на плате професионалних војних лица од чина војника до чина генерала - казали су у Министарству одбране.

Војни повјереник Бошко Шиљеговић каже да, упркос значајним проблемима и у Оружаним снагама, не чуди чињеница да је војна служба и даље атрактиван посао за младе људе.

- То посебно не чуди ако се има у виду стање на тржишту рада. Недостатак посла натјерао је велики број младића и дјевојака да се пријављују у Оружане снаге. Редовна плата и сигуран посао разлози су због којих доста људи са завршеним факултетом пристаје да у војсци ради послове за које је тражена нижа стручна спрема - рекао је Шиљеговић.

Док ријетки војну униформу мијењају цивилном одјећом због проналаска бољег посла, већина која напушта Оружане снаге, према Шиљеговићевим ријечима, одлази због старосне границе.

- Војници морају да у 35. години напусте службу ако нису били у могућности да буду преведени у подофицире, гдје је граница 50 година. Ако успију да прођу критеријуме и провјере, запослени у Оружаним снагама имају сигурност, може се рећи, до краја радног вијека - казао је Шиљеговић.

Насупрот бенефитима које са собом носи маскирна униформа су поприлично лоши услови у касарнама и другим војним објектима. Неусловне просторије за рад и боравак, лоша храна и гријање само су неки од проблема са којима се суочавају војници, које је евидентирао Шиљеговић након обиласка касарни и јединица. Стање је лоше упркос томе што

је Министарство одбране БиХ највећи потрошач буџетског новца. Овај ресор годишње троши близу 300 милиона КМ, али највећи дио војног буџета одлази на плате, накнаде и закуп објеката за смјештај.

Законом о служби у Оружаним снагама БиХ регулисано је да се продужење уговора за војнике разматра послије три, шест и десет година службе. Према подацима Министарства одбране, до краја године 46 војника ће напустити службу због година старости, док униформа чека 48 цивила.

Највеће ставке у буџету Министарства одбране БиХ у 2014. години (милиона КМ)

Плате                                      -        189,90

Накнада за превоз                 -        13,70

Топли оброк                           -        9,76

Смјештај војних  и других лица    -        7,61

Одвојени живот                      -        6,45

Регрес                                     -        3,00

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана