Ustavni zahvati jedini spas za FBiH

nezavisne.com
Ustavni zahvati jedini spas za FBiH

Sarajevo - Federacija BiH, entitet rođen u Vašingtonu 18. marta 1994. godine, iako je tek napunila 21 godinu preživljava teške trenutke institucionalnog funkcioniranja i servisiranja glomazne i preskupe administracije, čemu uveliko doprinose kontinuirani sukobi bošnjačke i hrvatske političke elite.

Danas, u ovom trenutku, u međunarodnoj zajednici i među ustavnim ekspertima vlada nepodijeljeno mišljenje da su Federaciji neophodni duboki ustavni zahvati ukoliko želi da preživi, pišu Nezavonse novine.

Pitanje je, međutim, kome je danas uopšte stalo da ovako uređeni entitet preživi, odnosno kakvim ga u budućnosti vide nacionalne političke elite.

Federacija BiH je već dugo u krizi, slaže se i Mile Lasić, univerzitetski profesor iz Mostara i član nezavisne ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH, koju je svojevremeno oformila Ambasada SAD u BiH.

"Još 28. oktobra 2010. godine Međunarodna krizna grupa je kazala da je Federacija u krizi. Riječ je o tome da joj je nužno potreban institucionalni redizajn, kao i cijeloj zemlji. Naša grupa je uradila Nacrt novog ustava, predložili smo da se sada entitet zove Federacija u BiH, ali političke elite su sve blokirale", izjavio je juče Lasić.

On naglašava da je protiv ustavnih promjena pogotovo bošnjačka elita te da je situacija već pomalo izgubljena.

"Institucionalne promjene su nužne ukoliko ne želimo da zemlja srlja u propast. Želim se osvrnuti i na Rezoluciju HNS-a u kojoj se traže ustavne promjene i Dejton 2, ali to je blokirano unaprijed i nije moguće postići saglasnost. U ovom trenutku ustavne promjene u zemlji nisu na redu i neće ni biti", zaključuje Lasić.

Vehid Šehić, također član nezavisne ekspertne grupe, kaže da je veoma bitno vratiti se na Vašingtonski sporazum potpisan prije 21 godinu.

"Tada je propuštena velika šansa da se odmah amandmanski djeluje i da se dopuni član pa da umjesto Federacija Bošnjaka i Hrvata stoji Federacija Bošnjaka, Hrvata i Srba. Međutim, zbog nedostatka političke volje to je kasnije predodredilo i ustavnu arhitekturu u Dejtonu", ističe Šehić.

Za tu "veliku grešku" u suštini postavke Vašingtonskog sporazuma, smatra Šehić, odgovornost snose oni koji nisu shvatili da se bez ravnopravnosti sva tri naroda ne mogu poštovati osnovna ljudska prava u cijeloj BiH.

"Ako pogledamo iz današnje perspektive, FBiH mora doživjeti ustavnu transformaciju u smislu smanjenja broja kantona i regija i utvrditi novu teritorijalizaciju", ističe Šehić.

On, međutim, smatra da je to i te kako moguće te da je svaka priča o stvaranju trećeg entiteta gubljenje vremena.

"Jedan takav proces ne bi imao podršku ni međunarodne zajednice, a toga su svjesne i političke elite koje to zagovaraju", navodi Šehić.

On zaključuje da se FBiH mora transformisati, ali ne po etničkom principu.

"Današnje stanje nemoguće je izdržati i finansijski", istakao je Šehić.

Ovoga trenutka Nacrt novog ustava FBiH stoji u ladicama Parlamenta FBiH, gdje je deponovan s izgovorom "da sve mora sačekati formiranje nove vlasti", čije se uspostavljanje očekuje brzo.

Profesor Kasim Trnka, jedan od najvećih eksperata ustavnog prava u BiH i takođe član ekspertne grupe, također smatra da je Federaciju BiH nužno reformisati.

"Kantone treba uspostaviti po principima evroregija, a ne po nacionalnim teritorijama. Neophodno je osigurati institucionalnu ravnopravnost te pri tome koristiti Nacrt ustava ekspertne grupe", zaključuje Trnka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana