Уставни захвати једини спас за ФБиХ

nezavisne.com
Уставни захвати једини спас за ФБиХ

Сарајево - Федерација БиХ, ентитет рођен у Вашингтону 18. марта 1994. године, иако је тек напунила 21 годину преживљава тешке тренутке институционалног функционирања и сервисирања гломазне и прескупе администрације, чему увелико доприносе континуирани сукоби бошњачке и хрватске политичке елите.

Данас, у овом тренутку, у међународној заједници и међу уставним експертима влада неподијељено мишљење да су Федерацији неопходни дубоки уставни захвати уколико жели да преживи, пишу Незавонсе новине.

Питање је, међутим, коме је данас уопште стало да овако уређени ентитет преживи, односно каквим га у будућности виде националне политичке елите.

Федерација БиХ је већ дуго у кризи, слаже се и Миле Ласић, универзитетски професор из Мостара и члан независне експертне групе за реформу Устава ФБиХ, коју је својевремено оформила Амбасада САД у БиХ.

"Још 28. октобра 2010. године Међународна кризна група је казала да је Федерација у кризи. Ријеч је о томе да јој је нужно потребан институционални редизајн, као и цијелој земљи. Наша група је урадила Нацрт новог устава, предложили смо да се сада ентитет зове Федерација у БиХ, али политичке елите су све блокирале", изјавио је јуче Ласић.

Он наглашава да је против уставних промјена поготово бошњачка елита те да је ситуација већ помало изгубљена.

"Институционалне промјене су нужне уколико не желимо да земља срља у пропаст. Желим се осврнути и на Резолуцију ХНС-а у којој се траже уставне промјене и Дејтон 2, али то је блокирано унапријед и није могуће постићи сагласност. У овом тренутку уставне промјене у земљи нису на реду и неће ни бити", закључује Ласић.

Вехид Шехић, такођер члан независне експертне групе, каже да је веома битно вратити се на Вашингтонски споразум потписан прије 21 годину.

"Тада је пропуштена велика шанса да се одмах амандмански дјелује и да се допуни члан па да умјесто Федерација Бошњака и Хрвата стоји Федерација Бошњака, Хрвата и Срба. Међутим, због недостатка политичке воље то је касније предодредило и уставну архитектуру у Дејтону", истиче Шехић.

За ту "велику грешку" у суштини поставке Вашингтонског споразума, сматра Шехић, одговорност сносе они који нису схватили да се без равноправности сва три народа не могу поштовати основна људска права у цијелој БиХ.

"Ако погледамо из данашње перспективе, ФБиХ мора доживјети уставну трансформацију у смислу смањења броја кантона и регија и утврдити нову територијализацију", истиче Шехић.

Он, међутим, сматра да је то и те како могуће те да је свака прича о стварању трећег ентитета губљење времена.

"Један такав процес не би имао подршку ни међународне заједнице, а тога су свјесне и политичке елите које то заговарају", наводи Шехић.

Он закључује да се ФБиХ мора трансформисати, али не по етничком принципу.

"Данашње стање немогуће је издржати и финансијски", истакао је Шехић.

Овога тренутка Нацрт новог устава ФБиХ стоји у ладицама Парламента ФБиХ, гдје је депонован с изговором "да све мора сачекати формирање нове власти", чије се успостављање очекује брзо.

Професор Касим Трнка, један од највећих експерата уставног права у БиХ и такође члан експертне групе, такођер сматра да је Федерацију БиХ нужно реформисати.

"Кантоне треба успоставити по принципима еврорегија, а не по националним територијама. Неопходно је осигурати институционалну равноправност те при томе користити Нацрт устава експертне групе", закључује Трнка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана