У сриједу о информацији Републичког центра о ратним судијама

Срна
У сриједу о информацији Републичког центра о ратним судијама

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ ће на сједници заказаној за сриједу, 25. октобра, разматрати информацију Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске о ратним судијама и тужиоцима који и данас обављају правосудне функције.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија раније је потврдио Срни да су добили информацију Центра у којој је обухваћено девет судија и шест тужилаца који су ступили у правосудне институције у периоду од 2003. до 2007. године.


Он је додао да ће информација Републичког центра бити упућена Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а ради даљих провјера.

Тегелтија сматра да ова тачка, коју је предложио за дневни ред сједнице, заслужује крајње озбиљну расправу и закључке.

Он је напоменуо да ВСТС нема овлаштења да разрјешава судије и тужиоце без учињеног дисциплинског прекршаја, који се чини од дана када су постали судије или тужиоци.

Према предложеном дневном реду дводневне сједнице, чланови Савјета у сриједу би требали разматрати и информацију о изради измјена и допуна Стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Током првог дана засједања, ВСТС ће, између осталог, дати свој приједлог мишљења о оствареним резултатима рада Суда БиХ, Врховног суда Републике Српске и Врховног суда Федерације БиХ, те Апелационог суда Брчко дистрикта у 2016. години.

Приједлог мишљења о оствареним резултатима рада у прошлој години требало би дати и за Тужилаштво БиХ, Републичко тужилаштво Републике Српске, Федерално тужилаштво Федерације БиХ и Тужилаштво Брчко дистрикта.

Другог дана сједнице, у четвртак 26. октобра, Савјет би, између осталог, требао именовати замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

ВСТС ће именовати и судије у Окружном и Основном суду у Бијељини, те додатног судију у Основном суду на Сокоцу.

Биће извршено и именовање судија у Општинском суду у Сарајеву, судије у Општинском суду у Великој Кладуши, као и додатног судије у Кантоналном суду у Тузли.

Савјет ће именовати и тужиоце у Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајева,
Кантоналном тужилаштву Средњобосанског кантона и Кантоналном тужилаштву Херцеговачко-неретванског кантона, те стручног сарадника у Општинском суду у Бугојну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана