Terorizam i političko nasilje prijetnja za BiH

Svjetlana Šurlan
Terorizam i političko nasilje prijetnja za BiH

London - BiH prijete teroristički napadi i političko nasilje, a rizik za njihovo izbijanje na skali od jedan do pet ocijenjen je sa tri.

Mapa rizika od terorizma i političkog nasilja za 2015. godinu pokazala je da rizici od ove dvije vrste nestabilnosti u BiH nisu ni pojačane, ali ni smanjene u odnosu na prošlu godinu. Analiza je pokazala da u BiH prijeti opasnost i od štrajkova, građanskih previranja, ali i sukoba i građanskog rata.

Mapu rizika izradili su američka kompanija "Aon" sa sjedištem u Londonu, vodeća u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika na poslovanje kompanija i osiguranja, i "Risk advizori grupa", konsultantska kompanija koja daje savjete u pogledu bezbjednosne situacije u različitim zemljama i regionima širom svijeta.

Skalu čine brojevi od jedan do pet s tim da pet predstavlja najveću, a jedan najmanju opasnost od napada. BiH je na njoj dobila ocjenu tri, što je u regionu svrstava u društvo Srbije i Kosova.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić nije iznenađena analizom

navodeći da stvarnost opominje da pažnja nije okrenuta prema borbi protiv terorizma, koji pokazuje najgore oblike, kao što se dogodilo u Zvorniku.

- Sve veći broj ljudi iz BiH odlazi na strana ratišta, a BiH nije riješila ni pitanje viška oružja pa je postala zemlja u kojoj se oružje na nedozvoljen način lako izvlači iz vojnih skladišta i koristi u nedozvoljene svrhe i za terorističke aktivnosti - istakla je Majkićeva.

Dodala je da političke partije iz FBiH nemaju volju za rješavanje ovih krupnih bezbjednosnih izazova.

- Ako se u tom dijelu nešto ne učini, BiH prijeti opasnost da sve češće bude izložena ne samo riziku, nego i direktnim napadima - naglasila je Majkićeva.

Izvještaj za 2015. je pokazao da je u 21 državi rizik od terorizma i političkog nasilja smanjen, dok je u 13 porastao.

Kada je riječ o regionu, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Kosovo zadržale su stepene opasnosti kao prošle godine. Srbija i Kosovo imaju stepen tri, a Crna Gora i Slovenija dva, dok je najmanja prijetnja u Hrvatskoj, koja je ocijenjena jedinicom.

U zapadnim zemljama zabilježeno je do sada najveće povećanje nivoa rizika, uglavnom zbog prijetnji od terorističkih napada.

- Zapadne države kao što su Francuska, Njemačka i Australija ove su godine na višem stepenu opasnosti od napada grupa kao što su Islamska država i "Al-Kaida" nego što je to bio slučaj 2014. godine - navedeno je u analizi.

Rizik je povećan i u Belgiji, Kanadi, Danskoj, Irskoj i Norveškoj, dok je smanjena prijetnja u Albaniji, Barbadosu, Brazilu, Češkoj i Egiptu.

Rizik

- Cilj analize je da bude smanjen potencijalni udar terorizma i političkog nasilja - kaže vodeći stručnjak za terorizam i kidnapovanje "Aona" Nil Henderson.

Naglašava da će kao 2014. i 2015. godina biti pogođena političkim nasiljem koje se manifestuje velikim krizama.

- Takođe će se javiti pojačani rizik od terorizma, rata i građanskih nemira u mnogim regionima, uključujući i razvijene ekonomije - dodao je Henderson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana