Тероризам и политичко насиље пријетња за БиХ

Свјетлана Шурлан
Тероризам и политичко насиље пријетња за БиХ

Лондон - БиХ пријете терористички напади и политичко насиље, а ризик за њихово избијање на скали од један до пет оцијењен је са три.

Мапа ризика од тероризма и политичког насиља за 2015. годину показала је да ризици од ове двије врсте нестабилности у БиХ нису ни појачане, али ни смањене у односу на прошлу годину. Анализа је показала да у БиХ пријети опасност и од штрајкова, грађанских превирања, али и сукоба и грађанског рата.

Мапу ризика израдили су америчка компанија "Аон" са сједиштем у Лондону, водећа у свијету у области процјене глобалног ризика на пословање компанија и осигурања, и "Риск адвизори група", консултантска компанија која даје савјете у погледу безбједносне ситуације у различитим земљама и регионима широм свијета.

Скалу чине бројеви од један до пет с тим да пет представља највећу, а један најмању опасност од напада. БиХ је на њој добила оцјену три, што је у региону сврстава у друштво Србије и Косова.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић није изненађена анализом

наводећи да стварност опомиње да пажња није окренута према борби против тероризма, који показује најгоре облике, као што се догодило у Зворнику.

- Све већи број људи из БиХ одлази на страна ратишта, а БиХ није ријешила ни питање вишка оружја па је постала земља у којој се оружје на недозвољен начин лако извлачи из војних складишта и користи у недозвољене сврхе и за терористичке активности - истакла је Мајкићева.

Додала је да политичке партије из ФБиХ немају вољу за рјешавање ових крупних безбједносних изазова.

- Ако се у том дијелу нешто не учини, БиХ пријети опасност да све чешће буде изложена не само ризику, него и директним нападима - нагласила је Мајкићева.

Извјештај за 2015. је показао да је у 21 држави ризик од тероризма и политичког насиља смањен, док је у 13 порастао.

Када је ријеч о региону, Србија, Црна Гора, Словенија и Косово задржале су степене опасности као прошле године. Србија и Косово имају степен три, а Црна Гора и Словенија два, док је најмања пријетња у Хрватској, која је оцијењена јединицом.

У западним земљама забиљежено је до сада највеће повећање нивоа ризика, углавном због пријетњи од терористичких напада.

- Западне државе као што су Француска, Њемачка и Аустралија ове су године на вишем степену опасности од напада група као што су Исламска држава и "Ал-Каида" него што је то био случај 2014. године - наведено је у анализи.

Ризик је повећан и у Белгији, Канади, Данској, Ирској и Норвешкој, док је смањена пријетња у Албанији, Барбадосу, Бразилу, Чешкој и Египту.

Ризик

- Циљ анализе је да буде смањен потенцијални удар тероризма и политичког насиља - каже водећи стручњак за тероризам и киднаповање "Аона" Нил Хендерсон.

Наглашава да ће као 2014. и 2015. година бити погођена политичким насиљем које се манифестује великим кризама.

- Такође ће се јавити појачани ризик од тероризма, рата и грађанских немира у многим регионима, укључујући и развијене економије - додао је Хендерсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана