Тегелтија тужи све редом

Жељка Домазет
Тегелтија тужи све редом

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија најавио је у петак да ће поднијети грађанске тужбе за клевету против свих медијских кућа и појединачних новинара, политичара и других лица која су у јавности изнијели нетачне тврдње из којих произилази да је он починио било какву коруптивну радњу.

Казао је да ће поднијети пријаве надлежним тужилаштвима против лица која су свјесно конструисала и пласирала лажи  које су имале за циљ његово стављање у кривични и дисциплински прогон.

- Владавина права подразумијева да институције обављају свој посао и у цјелости подржавам активности свих институција које су надлежне да испитају све околности овог случаја у било којем аспекту. С друге стране, владавина права подразумијева да нико није изнад закона, укључујући мене првог, па све остале. И ја сам подложан свим законима у БиХ. Међутим, владавина права подразумијева да нико није изнад закона укључујући и новинаре и све људе који обављају све функције, укључујући и новинаре, јер то што сте новинар вам не даје право да кршите закон или да радите кривична дјела. Због тога најављујем сљедеће потезе: заједно са мојим правним тимом биће предузета правна акција која подразумијева подношење грађанске тужбе за клевету против свих медијских кућа и појединачних новинара, политичара и других особа који су својим изјавама у јавности изнијели или пренијели нетачне тврдње из којих произилази да сам починио било какву коруптивну радњу - рекао је Тегелтија.

Казао је да ће поднијети кривичне пријаве надлежним тужилаштвима против особа које су свјесно конструисале и пласирале  “лажне вијести које су имале за циљ стављање мене у кривични и дисциплински прогон”.

- Четврто, поднијећу дисциплинске пријаве против носилаца правосудних функција који су се уплели у текући кривични поступак пред Тужилаштвом БиХ, сугеришући Тужилаштву да бих ја у поступку морао имати статус осумњиченог. И посљедње, поднијећу пријаву Европском суду у Стразбуру против судије тог Суда Фариса Вехабовића који се својим јавним изјавама директно уплео у поступке - најавио је Тегелтија.

На питање да ли очекује да се  његови потези означе  као гашење медијских слобода, он је рекао да то ни у ком случају није тако.

- Не мислим да је то тако јер ја као грађанин имам право да се заштитим од инсинуација и клевета које имају за циљ наношење штете мени лично. Према томе, право на новинарско изражавање подржавам, као и право на истраживачко новинарство. Али, излажење изнад оквира онога што новинар може урадити, а то је објективно извјештавање јавности, умјесто изношења лажи и клевета, регулисано је важећим законима у БиХ - истакао је Тегелтија.

Он је појаснио да ово што он ради нема никакве везе с Тужилаштвом БиХ и њиховим саопштењем за јавност које је најавило да ће провјерити све притиске на правосуђе.

- У њихов посао нећу да се мијешам. Ово су моје индивидуалне акције у заштитити својих личних интереса и свог личног идентитета и интегритета - нагласио је Тегелтија.

Кључни кривац

Мада га јавно није прозвао, међу првима који је реаговао, био је министар безбједности БиХ Драган Мектић који је на “Твитеру” написао “Нек пријети ћаћи своме”.

Казао је да од  Тегелтије очекује свашта само не очекује ништа паметно.

- Мислим да је он кључни кривац зашто се правосуђе налази у оваквој ситуацији у којој се налази - рекао је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана