Tegeltija tuži sve redom

Željka Domazet
Tegeltija tuži sve redom

Sarajevo - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija najavio je u petak da će podnijeti građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih lica koja su u javnosti iznijeli netačne tvrdnje iz kojih proizilazi da je on počinio bilo kakvu koruptivnu radnju.

Kazao je da će podnijeti prijave nadležnim tužilaštvima protiv lica koja su svjesno konstruisala i plasirala laži  koje su imale za cilj njegovo stavljanje u krivični i disciplinski progon.

- Vladavina prava podrazumijeva da institucije obavljaju svoj posao i u cjelosti podržavam aktivnosti svih institucija koje su nadležne da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja u bilo kojem aspektu. S druge strane, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iznad zakona, uključujući mene prvog, pa sve ostale. I ja sam podložan svim zakonima u BiH. Međutim, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iznad zakona uključujući i novinare i sve ljude koji obavljaju sve funkcije, uključujući i novinare, jer to što ste novinar vam ne daje pravo da kršite zakon ili da radite krivična djela. Zbog toga najavljujem sljedeće poteze: zajedno sa mojim pravnim timom biće preduzeta pravna akcija koja podrazumijeva podnošenje građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih osoba koji su svojim izjavama u javnosti iznijeli ili prenijeli netačne tvrdnje iz kojih proizilazi da sam počinio bilo kakvu koruptivnu radnju - rekao je Tegeltija.

Kazao je da će podnijeti krivične prijave nadležnim tužilaštvima protiv osoba koje su svjesno konstruisale i plasirale  “lažne vijesti koje su imale za cilj stavljanje mene u krivični i disciplinski progon”.

- Četvrto, podnijeću disciplinske prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija koji su se upleli u tekući krivični postupak pred Tužilaštvom BiH, sugerišući Tužilaštvu da bih ja u postupku morao imati status osumnjičenog. I posljednje, podnijeću prijavu Evropskom sudu u Strazburu protiv sudije tog Suda Farisa Vehabovića koji se svojim javnim izjavama direktno upleo u postupke - najavio je Tegeltija.

Na pitanje da li očekuje da se  njegovi potezi označe  kao gašenje medijskih sloboda, on je rekao da to ni u kom slučaju nije tako.

- Ne mislim da je to tako jer ja kao građanin imam pravo da se zaštitim od insinuacija i kleveta koje imaju za cilj nanošenje štete meni lično. Prema tome, pravo na novinarsko izražavanje podržavam, kao i pravo na istraživačko novinarstvo. Ali, izlaženje iznad okvira onoga što novinar može uraditi, a to je objektivno izvještavanje javnosti, umjesto iznošenja laži i kleveta, regulisano je važećim zakonima u BiH - istakao je Tegeltija.

On je pojasnio da ovo što on radi nema nikakve veze s Tužilaštvom BiH i njihovim saopštenjem za javnost koje je najavilo da će provjeriti sve pritiske na pravosuđe.

- U njihov posao neću da se miješam. Ovo su moje individualne akcije u zaštititi svojih ličnih interesa i svog ličnog identiteta i integriteta - naglasio je Tegeltija.

Ključni krivac

Mada ga javno nije prozvao, među prvima koji je reagovao, bio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je na “Tviteru” napisao “Nek prijeti ćaći svome”.

Kazao je da od  Tegeltije očekuje svašta samo ne očekuje ništa pametno.

- Mislim da je on ključni krivac zašto se pravosuđe nalazi u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi - rekao je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana