Тегелтија: Српској блокирано 17 милиона КМ због изостанка сагласности ФБиХ

Срна
Тегелтија: Српској блокирано 17 милиона КМ због изостанка сагласности ФБиХ

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је Срни да је Српској, због изостанка сагласности Федерације БиХ /ФБиХ/ на одлуку о привременој расподјели коефицијената, блокирано 17 милиона КМ, те да ће се тај износ, уколико ФБиХ настави по старом, до краја мјесеца повећати на 20 милиона КМ.

"Ријеч је о средствима од индиректних пореза која припадају Републици Српској и њихов изостанак неће нарушити стабилност буџета, али ће утицати на изворне приходе", појаснио је Тегелтија.


На питање Срне да ли, с обзиром на чињеницу да још није постигнут договор о новим привременим коефицијентима расподјеле прихода од индиректних пореза, очекује договор на сљедећој сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, Тегелтија је рекао да очекује од представника ФБиХ у Управном одбору да искажу одговорност и прихвате приједложена поравнања и нове коефицијенте, што је и законска и уставна обавеза.

"Оно што је много озбиљније јесте да такви поступци Федерације БиХ директно нарушавају прикупљање прихода и дато повјерење ентитета у институт права на свој изворни приход. Забрињавајуће је да је наплата прихода од индиректних пореза на нивоу БиХ задовољавајућа, а да је у исто вријеме веома низак тренутни коефицијент расподјеле за Републику Српску, који се нису промијенили од другог квартала 2017. године", истакао је министар финансија Српске.

На питање колико је Република Српска до сада наплатила по судској пресуди с обзиром да је већ једном правним путем захтјевала надокнаду средстава која јој припадају због проблема у поравнању, Тегелтија каже да дугорочно исцрпљивање за добијање властитих средстава и излагање судским процесима сасвим сигурно није у интересу ни Републике Српске ни ФБиХ, од које се очекује спремност за будућу сарадњу, грађење и јачање Управног одбора и угледа саме Управе за индиректно опорезивање.

"Уколико се у овом тренутку подвуче црта и у обзир узму ранија дуговања по основу неизмирених поравнања између Републике Српске и Федерације БиХ, износ по пресуди, камате и трошкови парничног поступка, Федерација БиХ дугује Републици Српској 14 милиона КМ по основу индиректних пореза, што би било могуће поравнати када би на сљедећој сједници био постигнут договор", појаснио је Тегелтија.

Он је у изјави за Срну подсјетио да је Суд БиХ пресудом од 7. маја 2015. године обавезао УИО да Српској исплати 15 милиона КМ са законским каматама почев од 18. новембра 2013. године до дана исплате.

"Закључно са 30. септембром приспјели износ камате је око 13 милиона КМ. Република Српска је успјела до сада да наплати износ од 4,7 милиона КМ. Очекујемо да ће наша жалба на обуставу извршења бити уважена, да ће одлука бити спроведена у цијелости, те да више нећемо бити принуђени посезати за оваквим начином наплате својих права", истакао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана