Tači: Nećemo dozvoliti Republiku Srpsku na Kosovu

Glas Srpske
Tači: Nećemo dozvoliti Republiku Srpsku na Kosovu

Sarajevo - Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, te da Priština neće dozvoliti formiranje Republike Srpske na Kosovu.

ZSO će biti formirana kao "dobrovoljna asocijacija srpskih opština bez izvršnog mandata, jer za tako nešto, jednostavno, nema šanse, tvrdi Tači.

"Ponavljam, mi to nećemo dozvoliti, da imamo ''treću silu'' u ovoj asocijaciji", rekao je Tači njujorškom dopisniku sarajevskog Dnevnog avaza, nakon sjednice Savjeta bezbjednosti u petak, koja je bila posvećena Kosovu.

"Nema šanse da to bude 'Republika Srpska', zato što mi to nećemo dozvolilti. Sve će to biti u skladu sa našim Ustavom i našim kosovskim zakonima", rekao je Tači.

Istovremeno, dodao je, da će prištisnke vlasti koodinirati te, kako je rekao, stvari koje će biti u skladu s evropskim vrednostima i standardima i na osnovu onoga što je dogovoreno kroz dokument Martija Ahtisarija za Kosovo.

"To znači da će to biti asocijacija, a ne poseban entitet, dakle bit će to normalna asocijacija, kao i druge koje već imamo", izričit je bio Tači.

Na konstataciju da je potpredsjednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svojevremeno izjavio da Beograd ne planira niti ima ambicije da na Kosovu pravi novu Republiku Srpsku, Tači tvrdi:

"Oni nemaju plan, ali ambiciju imaju. Te planove mi nećemo niti možemo dozvoliti da se na Kosovu implementiraju, ni pod kojim uslovima".

Vučić: Ne zna Tači šta su izvršna ovlašćenja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, pred novu rundu dijaloga u Briselu, rekao je da mnogi, a ni kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači, ne znaju šta su izvršna ovlašćenja, te poručio da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je Bosna i Hercegovina.

Na pitanje šta će srpska strana odgovoriti nakon što je Tači izjavio da neće prihvatiti izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, on je, na konferenciji za štampu rekao da "ne zna Tači šta su izvršna ovlašnjenja".

Vučić je kazao da su mnogi izvršna ovlašćenja pročitali kao floskuku i da ne znaju da mu odgovore kada ih pita šta je to, o čemu je reč.

Tači je u svojoj izjavi podvukao da Kosovo neće dozvoliti da se stvara nova Republika Srpska, što je srpski premijer prokomentarisao riječima: "Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je BiH".

"Mi idemo u Brisel da se dogovorimo. Nećemo da pristajemo na ono što je protivno interesima Republike Srbije i našeg naroda na KiM. Idemo u Brisel i spremni smo da se dogovaramo i dogovorimo", naglasio je Vučić.

Konstatujući da ne voli da igra igru prebacivanja krivice, ali da je prošli put, jedini do sada, rekao da je prištinska delegacija došla da ne potpiše ništa, Vučić je zakjučio: "Nadam se da će se sutra ta situacija promeniti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana