Тачи: Нећемо дозволити Републику Српску на Косову

Глас Српске
Тачи: Нећемо дозволити Републику Српску на Косову

Сарајево - Министар спољних послова Косова Хашим Тачи изјавио је да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити формирана у складу са косовским уставом и законима, те да Приштина неће дозволити формирање Републике Српске на Косову.

ЗСО ће бити формирана као "добровољна асоцијација српских општина без извршног мандата, јер за тако нешто, једноставно, нема шансе, тврди Тачи.

"Понављам, ми то нећемо дозволити, да имамо ''трећу силу'' у овој асоцијацији", рекао је Тачи њујоршком дописнику сарајевског Дневног аваза, након сједнице Савјета безбједности у петак, која је била посвећена Косову.

"Нема шансе да то буде 'Република Српска', зато што ми то нећемо дозволилти. Све ће то бити у складу са нашим Уставом и нашим косовским законима", рекао је Тачи.

Истовремено, додао је, да ће приштиснке власти коодинирати те, како је рекао, ствари које ће бити у складу с европским вредностима и стандардима и на основу онога што је договорено кроз документ Мартија Ахтисарија за Косово.

"То значи да ће то бити асоцијација, а не посебан ентитет, дакле бит ће то нормална асоцијација, као и друге које већ имамо", изричит је био Тачи.

На констатацију да је потпредсједник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић својевремено изјавио да Београд не планира нити има амбиције да на Косову прави нову Републику Српску, Тачи тврди:

"Они немају план, али амбицију имају. Те планове ми нећемо нити можемо дозволити да се на Косову имплементирају, ни под којим условима".

Вучић: Не зна Тачи шта су извршна овлашћења

Премијер Србије Александар Вучић, пред нову рунду дијалога у Бриселу, рекао је да многи, а ни косовски министар иностраних послова Хашим Тачи, не знају шта су извршна овлашћења, те поручио да Србија неће пристати да Косово буде суверена држава као што је Босна и Херцеговина.

На питање шта ће српска страна одговорити након што је Тачи изјавио да неће прихватити извршна овлашћења за Заједницу српских општина, он је, на конференцији за штампу рекао да "не зна Тачи шта су извршна овлашњења".

Вучић је казао да су многи извршна овлашћења прочитали као флоскуку и да не знају да му одговоре када их пита шта је то, о чему је реч.

Тачи је у својој изјави подвукао да Косово неће дозволити да се ствара нова Република Српска, што је српски премијер прокоментарисао ријечима: "Србија неће пристати да Косово буде суверена држава као што је БиХ".

"Ми идемо у Брисел да се договоримо. Нећемо да пристајемо на оно што је противно интересима Републике Србије и нашег народа на КиМ. Идемо у Брисел и спремни смо да се договарамо и договоримо", нагласио је Вучић.

Констатујући да не воли да игра игру пребацивања кривице, али да је прошли пут, једини до сада, рекао да је приштинска делегација дошла да не потпише ништа, Вучић је закјучио: "Надам се да ће се сутра та ситуација променити".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана