Свједок: Толић и Голубовић одлучивали о животу и смрти

Срна
Свједок: Толић и Голубовић одлучивали о животу и смрти

Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Миро Павић испричао је данас пред Судом БиХ, у наставку суђења за злочине почињене над Србима у Оџаку и Броду 1992, да је гледао групу војника, међу којима је био и оптужени Јосип Толић, како премлаћују једног мушкарца који је касније преминуо.

"Јосип Толић и Анте Голубовић извели су једног човјека из сале у школи 'Фриц Павлик' у Броду. Када сам ишао у тоалет, прошао сам поред просторије и видио сам како су се Толић, Голубовић и остали као џелати окупили око њега, шамарају га и ударају. Човјек је у крви лежао. Касније сам га видио прекривеног ћебетом", описао је Павић, који је свједочио путем видеолинка.

Свједок је рекао да је из куће у Оџаку одведен у априлу 1992. и затворен у Дом здравља, гдје су затворенике малтретирали припадници хрватске војске. Касније је, како је навео, пребачен у просторије "Стролита", гдје је малтретирање настављено, пренио је Бирн.

"То је било ударање до бесвијести, није ударање, него ломљење", навео је Павић.

За Толића је рекао да га је сусрео у "Стролиту", али да није знао ко је. Касније, када је свједок пребачен у Основну школу у Оџаку, оптужени се, како је рекао, представио као: "Ја сам усташа, Јосип Толић".

"Толић и Голубовић су два најгора човјека. Одлучивали су ко ће остати жив, а ко ће бити ликвидиран", навео је свједок.

Он је додао да га је оптужени Толић тукао у објекту основне школе. На питање судије Станише Глухајића колико пута га је тукао, одговорио је да не зна, истакавши да је премлаћивање било сваки дан.

На питање судије да ли га је Толић сваки дан тукао, свједок је одговорио: "То вам не могу рећи", наводећи да га је оптужени претежно ударао ногама.

Јосипу Толићу, бившем припаднику 102. оџачке бригаде ХВО-а, суди се да је од маја до октобра 1992. учествовао у злостављању заробљеника српске националности на подручју Оџака и Брода.

Свједок је рекао да је Толић био задужен за распоред људи који су ишли на копање ровова, те њихово одвођење и довођење.

"Камиони су долазили по нас. На њима је писало 'ХВО' и возили су нас на прве линије ровова. Доста људи је изгинуло за вријеме копања ровова", рекао је свједок.

Павић је испричао и да је пребачен у складиште грађевинског материјала "Тулек" у Броду, те да су ту довођене жене које су силоване.

"Биле су у просторији преко пута наше. Када навече дођу војници ХВО-а, затворе се прозори и вриска наступа. А нама су говорили да пјевамо 'Ево зоре, ево дана, ево Јуре и Бобана'. Док ми пјевамо, они силују, а жене вриште", рекао је Павић.

Суђење за злочине почињене над Србима у Оџаку и Броду биће настављено 5. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана