Суд БиХ не да да се Ђукићу поново суди

Жељка Домазет
Суд БиХ не да да се Ђукићу поново суди

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је у петак захтјев пензионисаног генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића за обновљено суђење за дешавања на "тузланској капији", након чега је његова одбрана затражила изузеће чланова вијећа и предсједника Суда Медџиде Кресо.

Главни бранилац генерала Ђукића Милорад Ивошевић и Ђукићев правни тим ће у року од осам дана поднијети захтјев за изузеће, који су образложили чињеницом да је Вијеће у истом саставу одлучивало и у претходном поступку против Ђукића, а да се Кресо већ раније јавно изјашњавала о овом предмету.

- То што је овакву одлуку донијело исто вијеће која је било у поступку када је Ђукић осуђен свакако је субјективно - казао је Ивошевић. Нагласио је да их је одлука Апелационог вијећа ипак изненадила, јер Уставни суд није донио одлуку у погледу жалбе генерала Ђукића, већ је оставио да о томе одлучује Суд БиХ.

- Тражимо обнављање поступка у коме ћемо на основу доказа које смо прикупили указати да је истина другачија - казао је Ивошевић.

Апелационо вијеће јавну сједницу у овом предмету заказало је након што је Уставни суд БиХ због ретроактивне примјене Кривичног закона усвојио Ђукићеву апелацију, поништио пресуду којом је генерал осуђен због погибије цивила у Тузли на 25 година затвора те наложио Суду БиХ да донесе нову одлуку. Ђукић је тражио ново суђење, али је предсједавајући вијећа Драгомир Вукоје рекао да Суд БиХ треба само да се одреди о висини казне.

- Не дирамо дио пресуде за утврђивање кривице у ранијем поступку. Нема потребе да се износе нови докази - рекао је Вукоје.

Обраћајући се Апелационом вијећу Ђукић је рекао да уз поштовање страдалника "већ седму годину како процес траје осуђује ратне злочине а посебно овај".

- Жао ми је људи што су страдали. Ја нисам узрок тој посљедици. Не желим то да носим. Желим да се разријеши тај случај због њих и њихових породица, због себе и моје породице и грађана БиХ - рекао је Ђукић. Додао је да је тешко оболио, али да жели да да допринос да се случај разријеши.

- Нећу нестати и борићу се до краја да побиједим. Желим остати у овој земљи. Не идем нигдје - поручио је Ђукић.

Рекао је да не тражи навијање ни за било кога па ни за њега, него истину и правду.

- Страдала дјеца су невина. Ја нисам кривац и тражим истину. Стојим на располагању да се то докаже - рекао је Ђукић и истакао да је спреман отићи и у Тузлу да се поклони страдалима.

Ђукићев адвокат Слободан Билић је казао да у цијелом случају "насупрот Ђукића имамо цијелу државу".

Ђукићев адвокат Душко Томић је након одлуке Апелационог вијећа демонстративно отказао пуномоћ у одбрани пензионисаног генерала, уз образложење да је овдје ријеч о класичном правном насиљу.

Тужилац Ибро Булић је казао да Тужилаштво "остаје код жалбе на наводима код првостепене пресуде из јуна 2009. године и код одговора на жалбу одбране".

Ђукић је у затвору провео седам година, а пуштен је на слободу 14. фебруара.

Основ

- Постоји основ за изузеће Апелационог вијећа Суда, јер је то вијеће већ једном погријешило, што је утврдио и Уставни суд БиХ. Такође, док је предмет у току, судије, а поготово не први човјек суда, се не изјашњавају о том предмету - рекао је за "Глас Српске" адвокат Раде Голић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана