Sud BiH ne da da se Đukiću ponovo sudi

Željka Domazet
Sud BiH ne da da se Đukiću ponovo sudi

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je u petak zahtjev penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića za obnovljeno suđenje za dešavanja na "tuzlanskoj kapiji", nakon čega je njegova odbrana zatražila izuzeće članova vijeća i predsjednika Suda Meddžide Kreso.

Glavni branilac generala Đukića Milorad Ivošević i Đukićev pravni tim će u roku od osam dana podnijeti zahtjev za izuzeće, koji su obrazložili činjenicom da je Vijeće u istom sastavu odlučivalo i u prethodnom postupku protiv Đukića, a da se Kreso već ranije javno izjašnjavala o ovom predmetu.

- To što je ovakvu odluku donijelo isto vijeće koja je bilo u postupku kada je Đukić osuđen svakako je subjektivno - kazao je Ivošević. Naglasio je da ih je odluka Apelacionog vijeća ipak iznenadila, jer Ustavni sud nije donio odluku u pogledu žalbe generala Đukića, već je ostavio da o tome odlučuje Sud BiH.

- Tražimo obnavljanje postupka u kome ćemo na osnovu dokaza koje smo prikupili ukazati da je istina drugačija - kazao je Ivošević.

Apelaciono vijeće javnu sjednicu u ovom predmetu zakazalo je nakon što je Ustavni sud BiH zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona usvojio Đukićevu apelaciju, poništio presudu kojom je general osuđen zbog pogibije civila u Tuzli na 25 godina zatvora te naložio Sudu BiH da donese novu odluku. Đukić je tražio novo suđenje, ali je predsjedavajući vijeća Dragomir Vukoje rekao da Sud BiH treba samo da se odredi o visini kazne.

- Ne diramo dio presude za utvrđivanje krivice u ranijem postupku. Nema potrebe da se iznose novi dokazi - rekao je Vukoje.

Obraćajući se Apelacionom vijeću Đukić je rekao da uz poštovanje stradalnika "već sedmu godinu kako proces traje osuđuje ratne zločine a posebno ovaj".

- Žao mi je ljudi što su stradali. Ja nisam uzrok toj posljedici. Ne želim to da nosim. Želim da se razriješi taj slučaj zbog njih i njihovih porodica, zbog sebe i moje porodice i građana BiH - rekao je Đukić. Dodao je da je teško obolio, ali da želi da da doprinos da se slučaj razriješi.

- Neću nestati i boriću se do kraja da pobijedim. Želim ostati u ovoj zemlji. Ne idem nigdje - poručio je Đukić.

Rekao je da ne traži navijanje ni za bilo koga pa ni za njega, nego istinu i pravdu.

- Stradala djeca su nevina. Ja nisam krivac i tražim istinu. Stojim na raspolaganju da se to dokaže - rekao je Đukić i istakao da je spreman otići i u Tuzlu da se pokloni stradalima.

Đukićev advokat Slobodan Bilić je kazao da u cijelom slučaju "nasuprot Đukića imamo cijelu državu".

Đukićev advokat Duško Tomić je nakon odluke Apelacionog vijeća demonstrativno otkazao punomoć u odbrani penzionisanog generala, uz obrazloženje da je ovdje riječ o klasičnom pravnom nasilju.

Tužilac Ibro Bulić je kazao da Tužilaštvo "ostaje kod žalbe na navodima kod prvostepene presude iz juna 2009. godine i kod odgovora na žalbu odbrane".

Đukić je u zatvoru proveo sedam godina, a pušten je na slobodu 14. februara.

Osnov

- Postoji osnov za izuzeće Apelacionog vijeća Suda, jer je to vijeće već jednom pogriješilo, što je utvrdio i Ustavni sud BiH. Takođe, dok je predmet u toku, sudije, a pogotovo ne prvi čovjek suda, se ne izjašnjavaju o tom predmetu - rekao je za "Glas Srpske" advokat Rade Golić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana