Стиже новац за још један аутопут кроз РС

Данијела Стоканић
Стиже новац за још један аутопут кроз РС

Бањалука - За изградњу дионице аутопута дуге шест километара и двије петље на коридору 5Ц кроз Српску обезбијеђено је 70 милиона евра, а радови би требало да почну већ на прољеће.

Уговор о кредиту у овом износу јуче су у Бањалуци потписали генерални директор "Аутопутева РС" Душан Топић и директорица Одјељења за транспорт Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сју Барет. Дионица коридора ће се налазити на правцу од постојећег аутопута "9. јануар" до Добоја, а из овог кредита биће финансирана и изградња пута који ће повезати коридор са постојећим магистралним путем заједно са прелазом преко ријеке Босне. Постоји могућност да за ове послове буде обезбијеђено и више новца, јер Европска унија разматра суфинансирање пројекта грантом од 15,3 милиона евра који би био одобрен путем Инвестиционог оквира за западни Балкан.

- Ријеч је о првој дионици коридора чија је укупна дужина 46,6 километара. То је дионица између петљи "Товир" и "Костајница". Веома нам је битно да обезбиједимо континуитет у изградњи аутопутева, а овај кредит требало би да прате грант средства ЕУ - рекао је Топић.

Напомиње да је потписивање уговора о кредиту резултат континуиране и конструктивне сарадње са ЕБРД-ом.

- Веома смо захвални за подршку коју смо добили у протеклом периоду и надамо се да ћемо интензивирати нашу сарадњу сада када ће акцизе на гориво бити промијењене, што ће допринијети убрзавању инфраструктурних пројеката. Жељели бисмо такође да захвалимо ЕУ на њиховој подршци транспортном сектору у склопу агенде за повезивање и што разматра предложени инвестициони грант - казао је Топић.

Баретова је нагласила да ће нова инвестиција допринијети интегрисању БиХ са осталим земљама западног Балкана и европским тржиштем.

- Ово је наставак ранијих пројеката у склопу којих је већ изграђено 100 километара модерног аутопута и овим пројектом се пружа подршка развоју земље кроз интегрисање и повезивање - рекла је Баретова.

Директор ЕБРД-а за БиХ Јан Браун истакао је да је овај пројекат примјер како ова банка подстиче економски развој у Српској.

- Уколико путној инфраструктури додам и жељезнице, у БиХ до сада је уложено око три милијарде евра - казао је Браун.

Премијерка РС Жељка Цвијановић истакла је да потписивање уговора појачава перспективу Српске да се боље позиционира на плану економије и привлачења инвеститора.

- Без модерних аутопутева не може се размишљати о нормалној комуникацији грађана, развоју туризма и било које гране индустрије. Сви који веома воле да се возе аутопутевима у нашој регији можда би требало да престану да критикују када ми градимо такве путеве у Српској - истакла је Цвијановићева.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић поновио је да се не ради о првом пројекту у Српској који финансира ЕБРД.

- Сарадња са том банком ће бити настављена на новим пројектима - рекао је Трнинић.

Коридор 5Ц је главни међународни транспортни коридор у БиХ и његов развој је, сматрају у ЕБРД-у, стратешки приоритет. Овај аутопут је дио главне мреже западног Балкана и направљен је као продужетак трансевропске транспортне мреже. Када буде завршен, повезаће мађарски главни град Будимпешту са хрватском луком Плоче.

- Инвестиције у модернизацију и побољшање транспортне инфраструктуре с циљем јачања интегрисаности, подстицања локалне економије и припреме економски одрживих структура су један од наших приоритета у БиХ - кажу у ЕБРД-у.

Мост на Сави

У "Аутопутевима РС" истакли су да увелико трају припреме и за расписивање тендера за избор фирме која ће градити мост преко ријеке Саве код Градишке, чиме би аутопут Бањалука - Градишка био повезан на паневропски коридор 10, односно аутопут Београд - Загреб.

Међу приоритетима предузећа за наредну годину су и пројекти за чију су реализацију заинтересовани кинески партнери попут изградње аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град и Бањалука - Млиништа.

Радови који ће бити финансирани из кредита

- изградња двије петље на аутопуту

- дионица аутопута дужине шест километара између те двије петље

- пут који ће повезати коридор са постојећим магистралним путем заједно са прелазом преко ријеке Босне

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана