Stevandić: Protivljenje referendumu je odraz nemoći

Srna
Stevandić: Protivljenje referendumu je odraz nemoći

Bijeljina - Predsjednik stranke "Ujedinjena Srpska" Nenad Stevandić izjavio je danas da su se sve reakcije na najavljeni referendum u Republici Srpskoj svele na jadikovanje i traženje međunarodne intervencije.

"Svi oni koji traže međunarodnu intervenciju traže da se pogoršaju odnosi unutar BiH i to smatramo dijelom ekstremističke, ili politike uznemiravanja", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Bijeljini.


Pozive da se poništi odluka Narodne skupštine koji su upućeni OHR-u i reakcije iz ambasada on je nazvao potpuno retrogradnim i već viđenim.

"OHR se ne može oglasiti, jer to nije pitanje OHR-a, nego je pitanje ustavnih nadležnosti Republike Srpske", poručio je Stevandić i ocijenio da su takvi pozivi samo odraz nemoći onih koji su protiv bilo kakvog referenduma u Republici Srpskoj.

On je pozvao sve političke faktore da temu referenduma ubuduće ne koriste u dnevno-političke svrhe i istakao da je riječ o referendumu za koji ima najviše saglasnosti i koji će biti prvi održan.

"Poslije ovog referenduma Republika Srpska će biti u boljoj pregovaračkoj poziciji o svakom pitanju, zato što je nakon provedenog referenduma naša pregovaračka pozicija zasnovana na provjeri svih važnih pitanja kod naroda, demokratskim izjašnjavanjem i testiranjem njegove volje", zaključio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, zbog toga se provođenje referenduma toliko sputava, jer svi znaju da je nakon referenduma, bilo kojeg i o bilo čemu, Republika Srpska u boljoj budućoj pregovaračkoj poziciji.

Stevandić je dodao da je apsolutna saglasnost svih političkih faktora oko najvažnijih pitanja, kao što je referendum i određivanje datuma za njegovo održavanje, potvrda politike koju vodi stranka "Ujedinjena Srpska" i njenog uticaja.

Uoči sastanka u Gradskom odboru "Ujedinjene Srpske" u Bijeljini, Stevandić je rekao da očekuje dobar rezultat na izborima, posebno u velikim gradovima kao što su Banjaluka, Bijeljina, Doboj i Trebinje.

Predsjednik Gradskog odbora "Ujedinjene Srpske" u Bijeljini Cvijetin Lukić rekao je da će o podršci kandidatu za gradonačelnika, ova stranka odlučiti na osnovu njihovog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana