Српски повратници у ФБиХ остали без кућа

Милијана Латиновић
Српски повратници у ФБиХ остали без кућа

Бањалука - Око 90 кућа за српске повратнике у федералним општинама Гламоч, Дрвар и Босанско Грахово неће бити изграђено до краја године, јер су поништена два тендера за стамбено збрињавање расељених.

Повратници сумњају да су представници Министарства за расељена лица и избјеглице БиХ свјесно начинили пропусте да би били поништени тендери за изградњу крова над главом за велики број породица у овим општинама.

- Велике наде смо полагали у Регионални програм стамбеног збрињавања у оквиру којег је у Гламочу до краја године требало да буде изграђено 50 кућа за повратнике. Међутим, како сада ствари стоје од тога неће бити ништа - истакли су у петак у Удружењу "Старо село" из Гламоча и додали да први тендер поништен ради грешака у припреми тендерске документације, а други без икаквог образложења.

Огорчење због поништавања тендера не крије ни начелник Гламоча Радован Марковић.

- Да је било добре воље куће би биле изграђене до краја године. Разочаран сам односом федералних власти према српским повратницима. Тендер је био расписан за обнову кућа у више општина, а поништен је само у ове три, гдје су Срби повратници - рекао је Марковић.

Истиче да федералним властима очигледно није у интересу да се Срби врате у ФБиХ, те да би без помоћи Владе РС, Срби у овом ентитету били у још тежој ситуацији.

На подручју општине Дрвар из дана у дан све је мање становника, а и оно мало људи који су се вратили на своја огњишта, живи на рубу егзистенције.

- Српски народ је и даље изложен свим могућим неприликама, ово је само још једна потврда тога. Народа је сваким даном све мање, а и они који желе да се врате, немају гдје, јер власти очигледно не дозвољавају да на згариштима поново подижу своја огњишта - рекао је начелник Дрвара Горан Броћета.

Пројект менаџер Регионалног програма стамбеног збрињавања ФБиХ Сулејман Алијагић каже да су тендери поништени зато што није било довољно валидних понуда.

- Ово нема никакве везе са корисницима, већ са чињеницом да у тендерској процедури није било довољно валидних понуда. По закону о јавним набавкама морали смо тендер поништити и он ће бити поновљен идућих дана - појаснио је Алијагић и додао да му је жао јер у овом случају највише испаштају корисници који ће чекати неколико мјесеци дуже да добију своје куће.

Алијагић је казао да је у Гламочу планирана изградња 47 објеката, у Грахову 17, а у Дрвару 25.

Делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић истиче да га оваква дешавања не чуде јер федерална Влада већ годинама нема никакву стратегију која подржава повратак Срба у ове крајеве.

- Чињеница да свих ових година ниједан буџет није предвидио конкретна средства за повратак Срба у ФБиХ, посебно кантон десет гдје их је највише, довољно говори о односу према повратницима - рекао је Михајловић.

Помоћ из РС и Србије

У протеклих неколико година, Влада Републике Српске је за српске повратнике на простору ФБиХ издвојила 4,2 милиона КМ. Владе Републике Србије обезбиједила је милион евра за четири општине у ФБиХ са већинским српским становништвом, а то су Дрвар, Гламоч, Босански Петровац и Босанско Грахово. Захваљујући овој подршци повратничке општине добиће нове путеве, школе и вртиће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана