Srpčanin kredu zamijenio motikom

Dejan Jovičić
Srpčanin kredu zamijenio motikom

Srbac - Kada je poslije završenog Pedagoškog fakulteta shvatio da će teško doći do posla u struci, Mladen Mačinković iz Srpca odlučio je da se okrene poljoprivredi.

Saznao je za Švajcarski program zapošljavanja (YEP) koji je pružao obuke za mlade u povrtarstvu i voćarstvu i odlučio da se prijavi. Kako kaže, nije pogriješio jer je podigao plastenik u kojem uzgaja krastavac i paradajz i već je obezbijedio tržište za sve proizvedene količine.

- Završio sam fakultet prije dvije godine i bezuspješno tražio posao. Radio sam povremene poslove, ali nisam bio zadovoljan tretmanom poslodavaca. Kada sam čuo za YEP program podrške zapošljavanju i samozapošljavanju, odlučio sam da pokušam, jer nisam imao šta izgubiti - ispričao je Mačinković, kojem se na kraju trud isplatio.

Dobio je novac da podigne plastenik, a već razmišlja i o drugom u kojem bi pored paradajza i krastavca uzgajao i druge kulture.

Prve informacije o projektu je dobio u Klubu za traženje posla u Srpcu koji djeluje pri Birou za zapošljavanje.

Uključio se u obuke i sve mu se to veoma dopalo, tako da je počeo razmišljati o registrovanju gazdinstva. Kako kaže, ne planira se vraćati na evidenciju Biroa za zapošljavanje. Dobio je početni novac od YEP-a i opštine Srbac da pokrene proizvodnju i za sada je prezadovoljan.

- Prošao sam obuke za voćarsku i povrtarsku proizvodnju, a neke od njih su održane na imanju poljoprivrednika Bore Lazića. Nastavio sam saradnju sa Lazićem koji se pobrinuo da povrće koje proizvedem prodaje na tržištu zajedno sa svojom robom. Jedan dio se plasira u srbačku, a drugi u susjedne opštine - rekao je Mačinković i naglasio da je sve što gradi i proizvodi praćeno Lazićevim instrukcijama.

On je dodao da je u potpunosti osposobljen za povrtarsku proizvodnju jer je prošao kompletnu edukaciju, od pripreme zemljišta, sadnje i održavanja biljaka do berbe i pakovanja.

- Prezadovoljan sam što sam dobio finansijsku i stručnu podršku, jer bih se teško odlučio na ovaj korak da sam samostalno morao obezbijediti sav novac za pokretanje ovog biznisa - istakao je Mačinković.

Projekat

Projekat zapošljavanja mladih YEP finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC i Austrijska agencija za tehničku saradnju ADC.

Njegov cilj je unapređenje aktivnih mjera na tržištu rada, odnosno organizovanje različitih vrsta edukacija koje bi trebalo da olakšaju zaposlenje licima sa evidencije Biroa za zapošljavanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana