Срби дигли руке од Комисије за НАТО

Жељка Домазет
Срби дигли руке од Комисије за НАТО

Сарајево - Чланови Комисије за НАТО интеграције БиХ из реда српског народа јуче, како је и најављено, нису дошли на сједницу овог тијела.

Комисија због тога није усвојила никакве одлуке јер није постојао кворум за одлучивање. Недолазак српских чланова посљедица је закључака са састанка званичника из Српске са предсједницом Републике Жељком Цвијановић према којима су Борис Јеринић, Снежана Тушевљак, Миломир Хршум, Милош Шавија, Момир Брајић и Јанко Петрушић позвани да не учествују у раду те комисије.

На састанку 14. децембра у Бањалуци, посвећеном питањима у вези с путем БиХ као НАТО-у и позицији Српске у том процесу, закључено је да активирање Акционог плана за чланство БиХ (МАП) и све активности које се спроводе у том контексту нису прихватљиве за Републику Српску.  Јеринић и Тушевљак су дали оставке за рад у комисији, а остали чланови су најавили да неће присуствовати сједници. Петрушић, запослен у Министарству одбране, на посљедњој сједници Савјета министара је без његове сагласности одређен да буде члан комисије.

Бивши замјеник министра одбране у Савјету министара Борис Јеринић рекао је да неће присуствовати сједници Комисије за НАТО интеграције, јер више није њен члан.

Јеринић је појаснио да од 17. децембра није више замјеник министра, јер је разријешен са те функције због кандидатуре за градоначелника Добоја, те да самим тим престаје и његово чланство у комисији, у којој је био по функцији као замјеник министра.

- Јасан је мој став био и раније, а то је да постоји Резолуција Народне скупштине Републике Српске која обавезује све представнике из Републике Српске како да се понашају - истакао је Јеринић.

Задатак комисије је да ажурира такозвани годишњи програм о статусу БиХ у оквиру Акционог плана за чланство у НАТО-у и достави га Савјету министара.

Након сједнице којој је присуствовало 11 чланова, од укупно 20, предсједавајући Јосип Бркић рекао је да су имали кворум за рад, али не и за одлучивање. За Србе који нису били присутни, Бркић је казао да су неки имали оправдане разлоге. Он је рекао да су поједине институције у БиХ имале примједбе на Годишњи програм о сарадњи БиХ и НАТО-а за период 2018-2019. године, те да ће тај документ бити достављен Савјету министара, како то налаже процедура.

Он је појаснио да је ријеч о првом годишњем програму БиХ, гдје кроз пет поглавља која третирају политику, економију, право, одбрану, ресурсе, земља говори о свом виђењу сарадње БиХ и Сјеверноатлантског савеза. Према Бркићевим ријечима, то није никакав документ који БиХ ставља директно у чланство у НАТО-у већ је ријеч о “годишњем, цикличном, динамичном документу” који се доноси сваке године, као што су и остале земље које су приступале Сјеверноатлантском савезу, доносиле на годишњем нивоу.

- У том контексту и само на такав начин треба гледати Годишњи национални програм - рекао је Бркић.

Спекулације

 

На питање новинара да ли ће ова комисија функционисати ако се на њеним сједницама не буду појављивали Срби, Бркић је рекао да не жели да се бави спекулацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана