Srbi digli ruke od Komisije za NATO

Željka Domazet
Srbi digli ruke od Komisije za NATO

Sarajevo - Članovi Komisije za NATO integracije BiH iz reda srpskog naroda juče, kako je i najavljeno, nisu došli na sjednicu ovog tijela.

Komisija zbog toga nije usvojila nikakve odluke jer nije postojao kvorum za odlučivanje. Nedolazak srpskih članova posljedica je zaključaka sa sastanka zvaničnika iz Srpske sa predsjednicom Republike Željkom Cvijanović prema kojima su Boris Jerinić, Snežana Tuševljak, Milomir Hršum, Miloš Šavija, Momir Brajić i Janko Petrušić pozvani da ne učestvuju u radu te komisije.

Na sastanku 14. decembra u Banjaluci, posvećenom pitanjima u vezi s putem BiH kao NATO-u i poziciji Srpske u tom procesu, zaključeno je da aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH (MAP) i sve aktivnosti koje se sprovode u tom kontekstu nisu prihvatljive za Republiku Srpsku.  Jerinić i Tuševljak su dali ostavke za rad u komisiji, a ostali članovi su najavili da neće prisustvovati sjednici. Petrušić, zaposlen u Ministarstvu odbrane, na posljednjoj sjednici Savjeta ministara je bez njegove saglasnosti određen da bude član komisije.

Bivši zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Boris Jerinić rekao je da neće prisustvovati sjednici Komisije za NATO integracije, jer više nije njen član.

Jerinić je pojasnio da od 17. decembra nije više zamjenik ministra, jer je razriješen sa te funkcije zbog kandidature za gradonačelnika Doboja, te da samim tim prestaje i njegovo članstvo u komisiji, u kojoj je bio po funkciji kao zamjenik ministra.

- Jasan je moj stav bio i ranije, a to je da postoji Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koja obavezuje sve predstavnike iz Republike Srpske kako da se ponašaju - istakao je Jerinić.

Zadatak komisije je da ažurira takozvani godišnji program o statusu BiH u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u i dostavi ga Savjetu ministara.

Nakon sjednice kojoj je prisustvovalo 11 članova, od ukupno 20, predsjedavajući Josip Brkić rekao je da su imali kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje. Za Srbe koji nisu bili prisutni, Brkić je kazao da su neki imali opravdane razloge. On je rekao da su pojedine institucije u BiH imale primjedbe na Godišnji program o saradnji BiH i NATO-a za period 2018-2019. godine, te da će taj dokument biti dostavljen Savjetu ministara, kako to nalaže procedura.

On je pojasnio da je riječ o prvom godišnjem programu BiH, gdje kroz pet poglavlja koja tretiraju politiku, ekonomiju, pravo, odbranu, resurse, zemlja govori o svom viđenju saradnje BiH i Sjevernoatlantskog saveza. Prema Brkićevim riječima, to nije nikakav dokument koji BiH stavlja direktno u članstvo u NATO-u već je riječ o “godišnjem, cikličnom, dinamičnom dokumentu” koji se donosi svake godine, kao što su i ostale zemlje koje su pristupale Sjevernoatlantskom savezu, donosile na godišnjem nivou.

- U tom kontekstu i samo na takav način treba gledati Godišnji nacionalni program - rekao je Brkić.

Spekulacije

 

Na pitanje novinara da li će ova komisija funkcionisati ako se na njenim sjednicama ne budu pojavljivali Srbi, Brkić je rekao da ne želi da se bavi spekulacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana