Slovenija dobila socijalističku partiju

Tanjug
Slovenija dobila socijalističku partiju

Ljubljana - U Sloveniji je u posljednjih 30 godina registrovano više od 150 političkih stranaka, za šta je potrebno bilježnički ovjeriti 200 potpisa građana s pravom glasa.

Uslove za registraciju stekla je i najnovija - Socijalistička partija Slovenije (SPSLO), objavio je njen osnivač Tadej Terček koji se proglasio glavnim sekretarom stranke.

"Stranka je formalno osnovana u četvrtak na Bledu, u vili nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita", izjavio je za agenciju STA Terček.

On je dodao kako su prvi ciljevi stranke u budućnosti izlazak Slovenije iz Evropske unije i NATO, o čemu nameravaju da organizuju referendum.

Na referendumu 2003. godine 92 posto slovenačkih birača izjasnilo se za ulazak u Evropsku uniju, a 62 posto za ulazak u NATO, integracije kojima se zemlja pridružila 2004. godine, prenosi Hina.

Na internet stranici SPSLO-a i na njenom Fejsbuk profilu istaknuti su srp, čekić i crvena zvijezda, i izražena dobrodošlica Vladimiru Putin koji u Sloveniju dolazi krajem jula u nezvaničnu posjetu.

Među svojim strateškim ciljevima stranka u osnivanju, između ostalog, navodi socijalizam, nesvrstanost, regionalnu saradnju i jačanje veza sa Ruskom Federacijom i Kinom, panslavizam na kulturnom planu, održavanje političkih tradicija Titove Jugoslavije, zelenu ekonomiju, zabranu GMO proizvoda i ponovno uvođenje vojne obveze.

Slovenački politički analitičari smatraju da stranka nema velikih izgleda za osvajanje barem jednog mandata na idućim parlamentarnim izborima, s obzirom na veliku političku konkurenciju, jer je od već registrovanih stranaka veliki dio njih politički i ideološki orijentisan u spektru od lijevog centra prema krajnjoj ljevici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana