Словенија добила социјалистичку партију

Танјуг
Словенија добила социјалистичку партију

Љубљана - У Словенији је у посљедњих 30 година регистровано више од 150 политичких странака, за шта је потребно биљежнички овјерити 200 потписа грађана с правом гласа.

Услове за регистрацију стекла је и најновија - Социјалистичка партија Словеније (СПСЛО), објавио је њен оснивач Тадеј Терчек који се прогласио главним секретаром странке.

"Странка је формално основана у четвртак на Бледу, у вили некадашњег југословенског предсједника Јосипа Броза Тита", изјавио је за агенцију СТА Терчек.

Он је додао како су први циљеви странке у будућности излазак Словеније из Европске уније и NATO, о чему намеравају да организују референдум.

На референдуму 2003. године 92 посто словеначких бирача изјаснило се за улазак у Европску унију, а 62 посто за улазак у NATO, интеграције којима се земља придружила 2004. године, преноси Хина.

На интернет страници СПСЛО-а и на њеном Фејсбук профилу истакнути су срп, чекић и црвена звijезда, и изражена добродошлица Владимиру Путин који у Словенију долази крајем јула у незваничну посjету.

Међу својим стратешким циљевима странка у оснивању, између осталог, наводи социјализам, несврстаност, регионалну сарадњу и јачање веза са Руском Федерацијом и Кином, панславизам на културном плану, одржавање политичких традиција Титове Југославије, зелену економију, забрану ГМО производа и поновно увођење војне обвезе.

Словеначки политички аналитичари сматрају да странка нема великих изгледа за освајање барем једног мандата на идућим парламентарним изборима, с обзиром на велику политичку конкуренцију, јер је од већ регистрованих странака велики дио њих политички и идеолошки оријентисан у спектру од лијевог центра према крајњој љевици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана