Саша Чекрлија: Посебан статус општинама у којима су Срби већина

Срна
Саша Чекрлија: Посебан статус општинама у којима су Срби већина

Бањалука - Члан Главног одбора ПДП-а Саша Чекрлија сматра да је неопходно да, у случају уставних промјена у Федерацији БиХ, садашњи Ливањски кантон и Унско-сански кантон буду прекомпоновани и од њихових дијелова начињена посебна изборно-територијална организација коју би чиниле општине са већинским српским становништвом.

Он тврди да се увелико у тајности воде преговори између бошњачких и хрватских политичких фактора о уставним промјенама у ФБиХ и да је неопходно да српски политички фактор у БиХ инсистира на томе да буде формирана посебна територијална организација од општина Гламоч, Грахово, Дрвар и Босански Петровац, саопштено је из ПДП-а.

 - ПДП сматра да је цивилизацијски недопустиво понашање водећих бошњачких и хрватских политичких странака које ни 25 година након рата нису успјеле да омогуће реализацију основних људских права Срба који живе у ФБиХ. У том смислу, неопходно је да у свим евентуалним промјенама Устава ФБиХ, као и Изборног закона БиХ, територије у ФБиХ са већинским српским становништвом добију посебан статус унутар тог ентитета - рекао је Чекрлија. Он сматра да је то једини начин да буде обезбијеђен опстанак Срба на њиховим вјековним огњиштима у западним крајишким општинама и да не постоји ниједно оправдање на основу којег су Срби на тим просторима гетоизирани, обесправљени и није им омогућено да буду истински конститутиван народ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана