Радончић оптужен, доливено уље на ватру

Жељка Домазет
Радончић оптужен, доливено уље на ватру

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против предсједника СББ-а Фахрудина Радончића, функционера те странке Бакира Даутбашића и Билсене Шахман и радника амерички амбасаде у Сарајеву Зијада Хаџијахића којом их терети за удруживање ради чињења кривичних дјела и ометање рада правосуђа.

Радончић је оптужен да је са Даутбашићем и његовом невјенчаном супругом Шахман ометао рад правосуђа у процесу против нарко-боса Насера Кељмендија којем се на Косову суди за организовани криминал и убиство сарајевског криминалца Рамиза Делалића Ћеле. Оптужени су да су пријетили бившој Делалићевој дјевојци Азри Сарић тражећи од ње да при свједочењу на суђењу Кељмендију не помиње Радончића и Кељмендија. Радончићу је на терет стављено и да је код члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића излобирао именовање Нермане Хаџијахић за амбасадора у Словенији у замјену за утицај на правосуђе њеног супруга Зијада који је запослен у америчкој амбасади.

У оптужници коју је подигао замјеник главног тужиоца и шеф Посебног одјељења Тужилаштва БиХ за организовани криминал Божо Михајловић наведено је да су оптужени, између осталог, организовали и постали припадници организоване групе којом је руководио Радончић.

- Они су дјеловањем, договарањем и међусобно повезаним радњама у периоду од 14. децембра прошле до 12. јануара ове године починили кривична дјела. Наводе из оптужнице тужилац ће доказивати саслушањем 27 свједока, налазима четири стручна вјештака и прилагањем више од 160 материјалних доказа - саопштило је Тужилаштво БиХ.

У склопу истраге у сриједу је у Тужилаштву БиХ саслушан и Изетбеговић, који је дао исказ у вези са именовањем Хаџијахићеве. Радончић је Изетбеговићу, послије уласка СББ-а и СДА у коалицију, послао биографију Хаџијахићеве након чега је он на сједници Предсједништва БиХ одмах предложио њено именовање. Тај темпо, признао је Радончић, и њега је зачудио. Изетбеговић је тврдио да именовање амбасадора није имало никакве везе са случајем евентуалног утицаја на свједоке.

Радончићев адвокат Асим Црналић изјавио је  да је изненађен брзином којом је Тужилаштво подигло оптужницу.

- Мислим да је ово правосудни рекорд и у времену вођења истраге и у времену подизања оптужнице и да то само по себи изазива сумњу. Оптужницу још нисам примио јер је она послата на потврђивање Суду БиХ - казао је Црналић.

СББ је саопштио да изражава забринутост због исхитреног потеза Тужилаштва.

- СББ чврсто и непоколебљиво стоји иза Радончића и увјерени смо у његову невиност. Сматрамо да ће истина бити најбољи одговор на покушаје очигледних политичких и монтираних процеса - наведено је у саопштењу СББ-а.

Подизање оптужнице долило је уље на ватру на већ запаљеној политичкој сцени. Само неколико часова послије тог потеза Тужилаштва БиХ у Сарајеву је одржан састанак представника бошњачких политичких странака које чине коалицију СДА, СББ-а, СБиХ-а и А-СДА послије којег је поручено да је коалиција на нивоу ФБиХ и БиХ стабилна. Изетбеговић је након састанка казао да у томе нема никакве симболике и да је то само коинциденција, те да је састанак раније договорен. На питање да прокоментарише брзину подизања оптужнице, Изетбеговић је казао да је боље да то иде брже.

- Ми смо и тражили да правосуђе ради свој посао, али што брже. Надам се да ће читав процес тећи убрзано, тако да имамо једно олакшање - казао је Изетбеговић.

Потпредсједник СББ-а Мирсад Ђонлагић је казао да очекују да се што прије дође до истине. На питање да ли је СББ вратио повјерење у правосуђе, које је отворено критиковао, Ђонлагић је казао да је и Радончић рекао да има потпуно повјерење у судство и институције БиХ.

У Канцеларији за односе са јавношћу амбасаде САД у БиХ кажу да су упознати с оптужбама против Хаџијахића.

- Настављамо да сарађујемо са надлежним институцијама. Не можемо коментарисати унутрашња кадровска питања - одговорили су у амбасади на питање да ли ће предузети мјере против Хаџијахића.

Мандати

У Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ у петак су рекли да нема елемената за одузимање мандата Фахрудину Радончићу који је делегат у Дому народа Парламента БиХ и да Бакир Даутбашић може да остане кандидат СББ-а за министра комуникација и транспорта БиХ.

Парламентарна комисија за припрему избора Савјета министара, међутим, не може да разматра именовање Даутбашића, јер он физички не може присуствовати њеној сједници. Члан ове комисије Момчило Новаковић каже да ће тражити да СББ предложи другог кандидата или да Савјет министара одреди ко ће обављати посао у капацитету министра до његовог избора. Предсједник Главног одбора СДА Халид Гењац каже да је одлука на СББ-у и да тренутно постоји својеврсна блокада. Мирсад Ђонлагић је казао да ће брзо донијети одлуку.

Фахрудин Радончић

- удруживање ради чињења кривичних дјела

- ометање рада правосуђа

- давање награде или другог облика користи за трговину утицајем

Бакир Даутбашић

- удруживање ради чињења кривичних дјела

- ометање рада правосуђа

- давање награде или другог облика користи за трговину утицајем

Билсена Шахман

- удруживање ради чињења кривичних дјела

- ометање рада правосуђа

Зијад Хаџијахић

- удруживање ради чињења кривичних дјела

- ометање рада правосуђа

- давање награде или другог облика користи за трговину утицајем

Казне које прописује закон

Противзаконито посредовање

- од једне до десет година затвора

Ометање рада правосуђа

- од једне до десет година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана