РАК опет није добио директора

Срна
РАК опет није добио директора

Сарајево - Савјет Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ на данашњој сједници у Сарајеву није успио да ријеши проблем потврђивања Срђана Рајчевића на функцију генералног директора ове агенције.

Предсједавајући Савјета РАК-а Пламенко Чустовић рекао је новинарима да Савјет још нема "чисту" ситуацију у вези са овим проблемом, тим прије, јер од Савјета министара БиХ нису добили одговоре, нити појашњења у вези са рјешавањем овог питања.

"Надали смо се да ћемо до данас имати жчисту ситуацијуж, али тога нема, јер Савјет министара БиХ није донио никакву одлуку, нити нам је одговорио на други допис који смо им доставили, тражећи да се овај проблем ријеши", рекао је Чустовић.

Он каже да је Савјет РАК-а због тога одлучио да понови допис Савјету министара БиХ, али и да одређене дописе и упите пошаље у OHR, Делегацију ЕУ у БиХ, ОЕБС-у и Делегацији Савјета Европе у БиХ с циљем стварања услова за нормалан рад Агенције.

"Сматрамо да Савјет министара БиХ није поступио у складу са својим законским обавезама и од њих тражимо да то учине у најкраћем могућем року, а од релевантних међународних фактора да се укључе у овај процес", навео је Чустовић.

Према његовим рријечима, законска рјешења нису довољно јасна што РАК-у "везује руке" да оконча процес именовања директора Агенције.

Он је прецизирао да Савјет РАК-а пред собом има неколико варијанти изласка из ове неугодне ситуације и избора првог човјека Агенције.

Прва је, каже он, да досадашњи директор Кемал Хусеиновић буде именован за в.д. директора Агенције до избора новог директора, друга је да ту функцију привремено као вршилац дужности обавља неко од запослених у РАК-у и трећа је да Савјет потврди именовање Срђана Рајчевића за генералног директора.

Чустовић је најавио да ће нова сједника Савјета РАК-а посвећења именовању директора Агенције бити одржана 8. септембра.

Именовање Срђана Рајчевића на функцију генералног директора РАК-а требало би да буде разматрано на сједници Савјета министара БиХ 3. септембра.

Било је планирано да Савјет РАК-а ово питање разматра средином августа, али је та сједница одгођена да би било обезбијеђено присуство свих чланова Савјета приликом расправе о овако важном и осјетљивом питању.

Савјет РАК-а још је 30. маја доставио Савјету министара БиХ одлуку о именовању Рајчевића за новог генералног директора Агенције. Савјет министара до сада није потврдио Рајчевићево именовање, иако је за то

законом предвиђени рок био 30 дана, односно крај јуна.

Мандат Кемалу Хусеиновићу, који је и даље на челу РАК-а, истекао је још 2008. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана