Prekid suđenja za najteži kriminal

Nebojša Tomašević
Prekid suđenja za najteži kriminal

Banjaluka - Sudski procesi za najteža krivična djela biće privremeno zamrznuti zbog ukidanja Specijalnog tužilaštva RS koje prestaje sa radom na kraju ovog mjeseca.

Specijalno tužilaštvo, koje je bilo zaduženo za istrage najtežih krivičnih djela, biće ugašeno nakon što 1. jula stupi na snagu nedavno usvojeni Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala. Njegovu ulogu preuzeće posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje će biti formirano u okviru Republičkog tužilaštva. S obzirom na to da posebno odjeljenje još nije formirano, biće privremeno obustavljena suđenja koja su pokrenuta na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS. Neizvjesno je koliko će trajati pauza, jer još nije imenovan šef novog odjeljenja pri Republičkom tužilaštvu, a koji će biti i zamjenik glavnog tužioca RS. Osim toga, treba da budu raspisani i konkursi za tužioce u novom odjeljenju. Planirano je da u okviru odjeljenja bude osnovana jedinica za istrage i bezbjednost koju će činiti načelnik i tužilački istražioci. Istražioci će biti preuzeti iz MUP-a RS ili drugih bezbjednosnih agencija u BiH.

Na neplaniranu pauzu će usljed novonastale situacije učesnici procesa za filmsku pljačku novca na autoputu Banjaluka - Gradiška i za ubistvo trebinjskog kik-boksera Marka Đerića. Oba suđenja su pokrenuta nedavno u Okružnom sudu Banjaluka.

Republičko tužilaštvo već je zatražilo od banjalučkog Okružnog suda odgađanje suđenja.

- Republički tužilac je tražio odgađanje suđenja koja su zakazana za jul, a koja su do sada vodili tužioci Specijalnog tužilaštva. Imenovanjem zamjenika glavnog republičkog tužioca otvara se mogućnost da posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva preuzme zastupanje optužnica Specijalnog tužilaštva - objasnili su u Republičkom tužilaštvu.

U Specijalnom tužilaštvu RS su kazali da se nadaju da će proces reintegracije ove institucije biti veoma brzo završen i da neće biti problema u predmetima koje su do sada vodili.

Advokati koji zastupaju optužene u predmetima koje su vodili specijalni tužioci nadaju se da prestanak rada Specijalnog tužilaštva neće donijeti velike poremećaje i duže pauze u suđenjima.

- Vjerujem da neće biti odgađanja suđenja na duži period i da će procedura u vezi sa prestankom rada Specijalnog tužilaštva brzo biti završena. Sada je preuranjeno da govorim da li će to uticati na vođenje sudskog postupka, jer ne mogu da znam koliko će to sve trajati - rekla je advokat Jasminka Jovišević koja je u timu odbrane četvorice optuženih za pljačku na autoputu.

Slično misli i advokat Goran Nešković koji brani Miljana Ratkovića, optuženog za ubistvo Marka Đerića.

- Vjerujem da odgađanje suđenja neće poremetiti naše planove i da će neko iz Republičkog tužilaštva veoma brzo preuzeti ovaj predmet - kazao je Nešković.

Novim zakonom je predviđeno osnivanje i posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u Okružnom sudu Banjaluka, a koje će biti nadležno za krivična djela koja budu istraživali tužioci novog odjeljenja u Republičkom tužilaštvu počinjena na teritoriji cijele RS. Predsjednika i sudije novog odjeljenja raspoređuje predsjednik Okružnog suda iz redova te institucije. Dio postupaka u kojima je potvrđena optužnica koji su pokrenuti na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva do stupanja na snagu novog zakona biće okončan u sudovima koji ih već vode, a neki će čekati novo sudsko odjeljenje.

Šta će raditi novo odjeljenje

Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva biće nadležno za vođenje predmeta u slučajevima 35 najtežih krivičnih djela koja neće moći istraživati druga tužilaštva.

To su, između ostalih, krivična djela organizovanog kriminala, teško ubistvo, otmica, trgovina ljudima i pranje novca.

Slučaj "Pikula"

Specijalno tužilaštvo RS za ubistvo trebinjskog boksera Marka Đerića optužilo je Miljana Ratkovića (29), Daku Pikulu (29) i Radovana Andrića (19) iz Trebinja. Prema optužnici, Đerića je 24. maja prošle godine u sačekuši ispred njegove zgrade u naselju Police hicima iz automatske puške usmrtio Ratković po nagovoru Pikule. Andrić je u optužnici označen kao osoba koja je sakrila oružje koje još nije pronađeno. Pikula je nagovorio Ratkovića da usmrti Đerića, jer se sa njim sukobio ispred noćnog kula "Merlot" u Trebinju. Ratković je na to pristao, jer je i on želio da se osveti Đeriću, s kojim je imao sukob. Suđenje im je počelo u banjalučkom Okružnom sudu 21. marta ove godine, a optužnica je podignuta 17. decembra prošle godine. Zbog ovog slučaja u pritvoru se trenutno nalaze svi optuženi.

Slučaj "Specijalci"

Zbog spektakularne pljačke 617.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška Specijalno tužilaštvo RS 5. aprila ove godine optužilo je suspendovane pripadnike Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladana Malića (32) i Gorana Paraša (27) iz Banjaluke i Aleksandra Popovića (29) iz Kotor Varoša te suvlasnika banjalučke auto-kuće "Kvatro" Olega Bandu (30). Osim njih, u pljački su učestvovali i suspendovani specijalci Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca te radnik agencije "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša. Ova trojka je priznala krivicu pa je proces protiv njih razdvojen. Prema optužnici, pljačka je počinjena 22. septembra prošle godine kada su optuženi presreli i napali kolonu vozila agencije "Sektor sekjuriti" na autoputu u blizini Gradiške. Koristili su automatsko oružje i ručni bacač raketa zolja. Plan pljačke osmislio je Malić, koji je označen za organizatora. Suđenje u ovom slučaju počelo je 28. aprila ove godine. Trenutno se u pritvoru nalaze Malić, Paraš, Popović i Banda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana