Правосудни штит око Мехмедовића

Ж. Домазет, Г. Маунага
Правосудни штит око Мехмедовића

Сарајево - Одговорни за скривање наоружања у општини Тешањ највјероватније неће ни бити процесуирани јер правосуђе Зеничко-добојског кантона штити првоосумњиченог, посланика СДА у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића, а Тужилаштво БиХ је потпуно незаинтересовано за овај случај.

Тврде то извори "Гласа Српске" блиски безбједносним агенцијама и додају да је предмет "Тешањ" из Тужилаштва БиХ и упућен у Кантонално тужилаштво Зеничко-добојског кантона само да би цијели случај био склоњен од очију јавности.

- Мехмедовић је потегао своје везе да предмет буде пребачен у Зеницу гдје још господаре и он и странка којој припада. У тужилаштву кантона су тужиоци које директно или индиректно контролише СДА - тврди наш саговорник који је упућен у политичке и правосудне прилике у Зеничко-добојском кантону.

Тужилаштво БиХ је предмет који се односи на скривање оружја које је у јуну 2013. пронађено у Калошевићу у општини Тешањ пребацило Тужилаштву Зеничко-добојског кантона 14. јануара. Извјештај за овај предмет сачинила је SIPA и предала га крајем 2013. Тужилаштву БиХ, а у њему се као осумњичени наводе Мехмедовић, Мујо Зукановић, Хамдо Курдић, Фахир Соло из Тешња и још четири особе.

 - Потез који је направило Тужилаштво БиХ је политичке природе и настао је због великог уплива политике у рад Тужилаштва БиХ. Мехмедовић је опсједао ову институцију и са неким важним људима се састајао данима. Ријеч је о предмету који је толико тежак да је несхватљиво да се нађе на третману кантоналног тужилаштва - каже извор "Гласа" из Тужилаштва БиХ. Истиче да поступајући тужилац Тужилаштва БиХ "није ни саслушала свједоке, па чак ни оне кључне, осим једног кога није саслушао тужилац који је требало да ради на том предмету него стручни сарадник".

SIPA је прије седам дана послала приговор Тужилаштву БиХ због одлуке да случај пребаци Кантоналном тужилаштву, а сматра да Тужилаштво БиХ није довољно пажње посветило овом предмету. До данас им одговор Тужилаштва БиХ на овај приговор није стигао.

Полицијски службеник SIPA Кристина Јозић истакла је да SIPA сматра да Тужилаштво БиХ није предузело све потребне процесне радње када је у питању сложени предмет у којем се појављује организована криминална група.

На питање да ли је Тужилаштво БиХ добило приговор SIPA и да ли ће га разматрати, портпарол Тужилаштва Борис Грубешић рекао је да немају никакав коментар.

 

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана