Правосуђе пало на ратним злочинима

Свјетлана Шурлан
Правосуђе пало на ратним злочинима

Бањалука - Ниједна правосудна институција у БиХ није добила позитивну оцјену када су у питању предмети ратних злочина, организованог криминала и корупције, поручено је из Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, а незадовољство радом правосуђа изразили су на јучерашњој сједници и посланици Народне скупштине РС.

Посланици су разматрали извјештај о раду ВСТС-а у 2014. години, а посебна пажња посвећена је неријешеним предметима ратних злочина. Представници СДС-а затражили су да буде креиран регистар почињених ратних злочина, а њихов приједлог подржали су бројни посланици.

- Стратегија за њихово рјешавање подразумијева то да буде успостављана централизована евиденција свих предмета - рекао је посланик СДС-а Недељко Гламочак.

Посланик СНСД-а Милан Ковач је казао да је ВСТС формиран одлуком високог представника.

- Као институција ВСТС постоји сам за себе и најодговорнији је за постојање правне несигурности. Судство и тужилаштво уређује ВСТС који никоме не одговара. Стање у правосуђу не може се назвати ни легалним, ни легитимним, јер се не поштује Устав РС у коме постоји ВСТС и који је нечијом вољом истргнут Српској - истакао је Ковач.

Додао је да у правосудним институцијама постоји различита пракса и да нема одговорности.

- Излаз је у ономе што ради РС, излаз је референдум да бисмо све вратили у уставне оквире. Нисмо погријешили што смо то одлучили јер правда у оваквој БиХ није добра ни за кога, јер је селективна - истакао је Ковач.

Гламочак је нагласио је да постоји велики број неријешених предмета ратних злочина.

- Судови су за исто кривично дјело изрицали различите казне, а свједоци и жртве немају заштиту - упозорио је Гламочак.

Потпредсједник Народне скупштине и посланик СДС-К Ненад Стевандић подржао је закључак СДС-а да буде направљен регистар почињених ратних злочина и предложио да у тај процес поред РС, буду укључени и представници Српске у институцијама БиХ.

Посланик СНСД-а Бојан Видић рекао је да су Суд и Тужилаштво БиХ насилно успостављени и да не заслужују подршку.

- Посебно не заслужују у дијелу преузимања предмета са нижих нивоа без икаквих образложења - казао је Видић.

Посланик СРС РС Миланко Михајлица рекао је да су грађани незадовољни правосуђем на нивоу БиХ, али и у РС.

- У Уставу РС пише да имамо ВСТС, ускладимо онда правосудни систем с Уставом - позвао је Михајлица народне посланике казавши и да структурални дијалог о реформи правосуђа не даје резултате.

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија казао је да су предмети ратних злочина, криминала и корупције, поља на која је та институција ставила фокус у свим стратегијама.

- Ниједна правосудна институција није добила позитивну оцјену када су ти предмети у питању - рекао је Тегелтија.

Суд БиХ је, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, закључно са јучерашњим даном за десет година рада правоснажно осудио 98 Срба за ратне злочине и казнио их са 1.536,5 година затвора. Истовремено је правоснажно осудио 28 Бошњака и 17 Хрвата који су за ратне злочине укупно добили 404 године затвора. Статистика показује да Срби истовремено највише одговарали за најтеже злочине попут геноцида, док за то кривично дело није осуђен ниједан Бошњак или Хрват.

Тужилаштво БиХ саопштило је јуче да је за ратне злочине оптужило 509 особа.

- Оптужени су из свих народа и из свих крајева БиХ, а теретимо их за ратне злочине који су од 1992. до 1995. почињени у свим крајевима БиХ - навели су у Тужилаштву.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је у Мостару да је ситуација у правосуђу БиХ далеко од идеалне када је ријеч о процесуирању ратних злочина. Констатовао је да нема рјешавања најтежих случајева и да би Тужилаштво БиХ нагласак требало да стави управо на те предмете и рјешава их по сваку цијену.

Комунални предмети

Бојан Видић је указао на проблем комуналних предмета који чине 60 одсто свих неријешених предмета.

- Поступци буду покренути и за дуг од 20 КМ, док су трошкови суђења вишеструко већи. Требало би наћи алтернативни начин рјешавања ових спорова - казао је Видић.

Милан Тегелтија је такође нагласио да је евидентан проблем комуналних предмета и истакао да је ВСТС понудио два концепта како би он био ријешен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана